Диетата со риба и зелка го ограничува консумирањето на јаглехидрати, особено шеќерот, бидејќи во организмот овие вишок количини брзо се претвораат во масти. Диетата треба да се почитува најмалку еден месец, а резултатите се загарантирани.
Не е пожелна употребата на масти од животинско потекло. Се препорачуваат растителните масла, кои имаат поволен ефект врз согорувањето на мастите во организмот, најдобро маслиново масло. Препорачливо е диетата да се комбинира со физичка активност и големи количества на вода.
Диета со риба и зелка – пример мени
Понеделник
Појадок: 1 кафе без шеќер, 100 г урда обезмастена
Ужинка: 100 г варена риба со гарнир од обарени или варени моркови, 2 јаболка
Ручек: 1 чинија супа од зеленчук, 1 салата од зелка и моркови, зачинета со лимонов сок и растително масло, 1 чаша свежо цеден сок од јаболко
Вечера: 100 г варена риба, 2 варени компири, 1 чаша билен чај без шеќер
Вторник
Појадок: 1 кафе без шеќер, 1 чаша нискомаслен јогурт
Ужина: 1 салата од зелка и моркови, зачинета со лимонов сок и растително масло
Ручек: 100 г варено телешко месо со гарнир од обарени или варени моркови, 1 чаша свежо цеден сок од јаболко
Вечера: 100 г варена риба, 2 варени компири, 1 портокал
Среда
Појадок: 1 кафе без шеќер, 1 варено јајце, 1 пченкарен двопек
Ужинка: 100 г варена леќа, овошна салата по избор (100г)
Ручек: 150 г печено или варено пилешко месо (без кожа), 1 краставица, 1 портокал
Вечера: 1 салата од зелка и моркови, зачинета со лимонов сок и растително масло, 1 чаша свежо цеден сок од јаболко
Четврток
Појадок: 1 кафе без шеќер, 1 чаша нискомаслен јогурт, 1 двопек
Ужина: 1 салата од зелка и моркови, зачинета со лимонов сок и растително масло, 50 гр јаткасти плодови (ореви, бадеми, лешници)
Ручек: 100 г варено телешко месо со гарнир од конзервиран грашок
Вечера: 1 чинија супа од зеленчук, 100 г рендан свеж морков, зачинет со лимонов сок
Петок
Појадок: 1 кафе без шеќер, 100 гр урда обезмастена
Ужинка: 2 јаболка, 2 портокали, 1 чаша свежо цеден сок од портокал
Ручек: 100 гр варени пилешки гради, 1 салата од зелка и моркови, зачинета со лимонов сок и растително масло, 1 чаша свежо цеден сок од портока
Вечера: 150 г печена риба, 200 г зеленчук по избор
Сабота
Појадок: 1 кафе без шеќер, 50 гр јаткасти плодови
Ужинка: 100 гр урда обезмастена
Ручек: 1 чинија супа од зеленчук, 1 пченкарен двопек
Вечера: 150 г варено или печено свинско месо, 100 г рендано цвекло, зачинето со лимонов сок, 1 чаша билен чај без шеќер
Недела
Појадок: 100 гр варени овесни снегулки со 1 лажиче мед
Ужина: 1 овошна салата (200 гр)
Ручек: 100 г варена риба, 1 салата од зелка и моркови, зачинета со лимонов сок и растително масло
Вечера: 100 гр варено телешко месо, 2 варени компири, 1 јаболко, 1 чаша свежо цеден сок од јаболко