21 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАБогатите земји не сакаат да платат за климатските штети во сиромашните земји

Богатите земји не сакаат да платат за климатските штети во сиромашните земји

Преговарачите во име на земјите во развој повторно го напуштија самитот за климата во Бон, Германија, со празни раце, откако богатите земји повторно ги блокираа обидите да се компензираат штетите предизвикани од климатските промени.

Разговорите во Бон се клучна точка на годишната климатска агенда и го означуваат почетокот на конференцијата на ОН (COP), која ќе се одржи во ноември, пишува „Bloomberg“.

Две недели, преговарачите работеа на спроведување на главните обврски преземени на „COP26“ во Глазгов минатата година и како подготовка за „COP27“, што ќе се одржи во Египет подоцна оваа година.

„Развиените земји не сакаат да платат ниту цент“, вели Салимул Хук, директор на Меѓународниот центар за непрофитна климатски промени и развој во Бангладеш.

„Тие ни даваат можност за дијалог и тоа значи да разговараме, да разговараме, да разговараме без акција – ова веќе не е прифатливо“, додаде тој.

Земјите во развој не успеаја да го стават прашањето за штетите и компензацијата на агендата на „COP27“. Иако е чисто технички, овој чекор е од клучно значење за да се осигура дека дискусиите за финансирањето на климата за сиромашните земји се одржуваат на највисоко ниво.

Земјите во развој се најмалку одговорни за глобалното затоплување, но тие го носат најголемиот дел од влијанијата како што се поплавите и топлотните бранови.

„Во текот на последните две недели, работевме напорно за да постигнеме напредок“, рече Џенифер Морган, заменик-министер за надворешни работи на Германија и поранешен шеф на „Greenpeace International“.

„На крајот, не стигнавме колку што сакавме – ние како федерална влада сакавме и повеќе“, додаде таа.

ЕУ и другите развиени земји ја препознаваат итноста на прашањето за загубите и штетите и се посветени на зајакнување на постоечките аранжмани, се вели во соопштението на Европската комисија (ЕК). Извршното тело на блокот ги повикува богатите земји да ги исполнат своите обврски за финансирање на климата.

Дебатата за загубите и штетите продолжи откако беше одобрена Рамковната конвенција на ОН за климатски промени во 1992-ра година. Иако богатите земји признаваат дека глобалното затоплување води до катастрофи на кои светот не може да се прилагоди, тие никогаш не се согласија дека оваа оправдана финансиска компензација. Се очекува ова прашање да заземе централно место на „COP27“ во Шарм ел Шеик, Египет.

„Големите политички одлуки, особено за финансирањето на загубите и штетите, мора да се донесат на „COP27““, рече извршната секретарка на ОН Патриша Еспиноза во изјавата.

„Делегатите на разговорите во Бон, на кои се разговара за технички прашања, ќе мора да се обратат до високи членови на нивните влади за повторно да внесат политичка амбиција“, рече Алекс Скот, програмски менаџер за климатска дипломатија и геополитика во тинк-тенкот „E3G“.

Од сега до ноември има многу меѓународни собири, ги вклучува и шефовите на влади на британската заедница кои ќе се состанат во Руанда и самитот на Г-7 во Германија подоцна овој месец.

„Доколку загубите и штетите не влезат во официјалната агенда на „COP27“, прашањето повторно ќе се одложи“, стравува Скот.

„Можеби најодлучувачкиот резултат од овие разговори е тоа што развиените земји сега сфаќаат дека хорот што повикува на решенија станува се посилен“, рече Дејвид Васкоу, директор за меѓународна климатска акција во Светскиот институт за ресурси.

„Сега постои притисок врз лидерите да ги затворат пукнатините и да ги искористат претстојните дипломатски состаноци за да го дадат политичкиот поттик потребен пред „COP27““, рече тој.

Непрофитните организации организираа демонстрации за време на разговорите во Бон. Активистите ќе продолжат со протестите во нивните матични земји.

Едно од прашањата по кои преговорите напредуваа е имплементацијата на членот 6 од Парискиот договор, кој предлага механизми на пазарот на јаглерод за намалување на емисиите на стакленички гасови. Делегациите подготвија компромисен текст, кој повторно ќе биде разгледан на „COP27“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП