14 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАВизуелизација: Каде 5G мрежата ќе го смени светот

Визуелизација: Каде 5G мрежата ќе го смени светот

Со оглед на тоа што 4G ни ги донесе мрежните брзини потребни за онлајн апликациите и мобилниот стриминг, 5G претставува монументален скок нанапред. Надвор од подобрувањата на постојниот екосистем на уреди – поголема брзина и стабилност на батеријата – истражувачите веруваат дека 5G може да послужи како основа за целосно поврзани индустрии и градови.

Промената нема да се случи преку ноќ и за да го доживееме вистинскиот потенцијал на 5G, ќе треба да бидеме трпеливи. Имајќи го предвид ова, денешниот инфографик од “Raconteur” го визуелизира предвиденото влијание на 5G мрежата за да ни помогне да ги идентификуваме земјите и индустриите кои најефикасно ќе ја искористат нејзината моќ.

5G мрежите се очекува да генерираат 13,2 трилиони американски долари во глобална продажна активност до 2035 година. За да се олесни истражувањето,  ова се петте индустрии кои ќе имаат најголема корист:

-Производство

-Информации и комуникација

-Продажба на големо и мало

-Јавни услуги

-Градежништво

Да се ​​фокусираме на производството, индустрија за која се очекува да оствари голема продажба од 4,6 трилиони американски долари во продажба со 5G.

Ефикасноста е името на играта овде, а истражувачите предвидуваат дека оваа технологија ќе ги направи првите „паметни фабрики“ во светот. Ваквите фабрики ќе ја искористат брзина и доверливоста на 5G мрежите за да ги елиминираат кабелските врски, да ги подобрат автоматизираните процеси и што е најважно, да соберат повеќе податоци.

Во комбинација со алгоритми за учење машини, овие податоци можат да им помогнат на компаниите да предвидат кога скапата опрема ќе се расипе, намалувајќи ја веројатноста за скап застој.   – “AT&T Business Editorial”

Сепак, роботите нема да бидат единствените што ќе имаат корист. Додека денешните фабрики можат да бидат наредени со машини, од луѓето сè уште се бара да бидат на лице место за решавање проблеми кога тие ќе се појават. Некои процеси исто така може да бидат премногу сложени за да бидат ефективно автоматизирани, со што се бара човечки допир.

Со помали латенции (пократко одложување) фатени со 5G мрежи, виртуелните и уредите со зголемена реалност можат да станат доволно сигурни за употреба во работата со голема прецизност. Овој возбудлив развој има потенцијал значително да ја зголеми продуктивноста на човечкиот работник, како и да им овозможи да работат во поблиска хармонија со роботите.

Предводник на патот

Развој на 5G мрежите и нивна имплементација во многу индустрии на глобалната економија е голем потфат, а само седум земји се очекува да учествуваат со 79% од сите инвестиции поврзани со 5G мрежата.

До 2035 година, еве како се очекува да се рангираат овие земји:

Патем, овие седум нации се исто така некои од најиновативните економии во светот.

Да ги разгледаме двата најголеми играчи во развојот на 5G.

Соединетите Американски Држави

Не е изненадување да се видат САД на врвот во однос на 5G инвестициите, иако се чини дека земјата е во чудна позиција. Кина е одма зад нивните потпетици во однос на инвестициите, па дури и се предвидува да ги надмине.

Кинескиот технолошки гигант Huawei е веројатно фактор зад овие бројки. Компанијата – со која Америка нема директен ривал – во моментов е најголемиот светски производител на телекомуникациска опрема.

Случувањата како што се овие, го формираа генералниот консензус дека Кина ја освојува „5G трката “, но ставањето на Америка на второто место може да биде грешка. Со реномирани технолошки центри како Силиконската долина, САД сè уште го водат остатокот од светот во однос на  активноста со патенти на високо-технолошките компании.

Можеби Соединетите Држави ја губат трката … но американските компании можат да доминираат во апликациите и услугите кои работат на 5G мрежата.        -Адам Сегал, директор за надворешни односи

Дел од она што ја прави 5G мрежата толку посебна е нејзиниот потенцијал да се користи во широк спектар на апликации, вклучувајќи автономни возила и производство. Можеби е тука каде американските технолошки компании ќе можат да го искористат својот иновативен капацитет и софтверска експертиза за да испорачаат предност.

Кина

Да се ​​биде најголем светски производител значи дека Кина е добро позиционирана да ја користи моќта на 5G мрежите. Со скоро 11 милиони работни места овозможени од 5G мрежата и повеќе од 1,3 трилиони американски долари во износ до 2035 година, проценките на Кина се многу поголеми од другите земји на оваа листа.

Причина зошто Кина е толку економично место за правење работи е нејзината добро воспоставена мрежа на добавувачи, производители и дистрибутери. Овие три сектори најверојатно ќе имплементираат 5G мрежи за подобрена брзина и ефикасност.

Исто така, Кина е привлечна кога станува збор за иновации. Во однос на патентната активност, таа се наоѓа на второто место во светот. Шенжен, некогаш мало рибарско село, стана одговор на Силиконската долина и е дом на домашните телекомуникациски гиганти како „Huawei“ и „ZTE“.

Сепак, Кина се соочува со сериозни пречки додека се обидува да го снабди остатокот од светот со 5G опрема. Huawei е предмет на санкции од САД поради наводите за склучување зделки со Иран. Понатамошен скептицизам произлегува од сомнителната сопственост на компанијата, потпирањето на државните субвенции и тврдењата за шпионажа.

Потрагата на Huawei за доминација во глобалната телекомуникациска индустрија вклучува тактики и практики кои се антитетички за фер и здрава конкуренција.

Игра на чекање

Важно е да се знае дека огромните 5G придобивки се сеуште далеку со години.

Така, оваа следна генерација на мобилни мрежи може да се смета како овозможена технологија – ќе бидат потребни нови иновации и комплементарни технологии за реализација на целосниот потенцијал.

 

 

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП