Кога мислиме на шеќерот во крвта, првата асоцијација се слатките, десертите и газираните пијалоци. Но, според ендокринологот д-р за Раџу Дасгупта, работите не се толку едноставни: „Управувањето со нивото на шеќер во крвта не е само избегнување на слатки. Има и храна која може да не изненади со нејзиното влијание“.
Редовното консумирање на овие намирници може да го преоптоварува панкреасот, да го зголеми ризикот од дијабетес тип 2 и да предизвика воспалителни процеси во телото. Добрата вест е дека со избирање на вистинската храна, можеме да одржиме стабилно ниво на енергија и здрав метаболизам.
1. Бел леб
Иако не е сладок, белиот леб брзо се разложува на гликоза. Ова предизвикува ненадеен скок на шеќер и инсулин, а долгорочно може да доведе до отпорност на инсулин, објаснува д-р Дасгупта.
2. Овошен јогурт со малку маснотии
„Јогуртот со малку маснотии со додадени вкусови често се рекламира како здрав производ, но често содржи скриени шеќери кои ја компензираат отстранетата маснотија“, објаснува ендокринологот др. Марија Тереза Антон.
„Токму оваа комбинација на додаден шеќер и ниски маснотии предизвикува побрзо зголемување на нивото на гликоза во крвта“, додава таа.
3. Сушено овошје
Без разлика што не содржи додаден шеќер, шеќерите се концентрирани поради недостаток на вода. Една шака сушено овошје може да содржи шеќер колку и едно чоколадо.
4. Суши
Поради белиот ориз и слатките сосови, сушито може да предизвика нагло покачување на шеќерот во крвта, објаснува за „Best Life“ д-р. Антон.
„Замената на оризот со краставица или тенок слој ориз може да помогне да се намали тој скок“, додава таа.
5. Компири
Зеленчукот е важен за рамнотежата на шеќерот во крвта, но скробниот зеленчук, како што е компирот, може брзо да ја зголеми гликозата поради високата содржина на јаглени хидрати. Д-р Даниел Аткинсон советува да избегнувате компири ако внимавате на внесот на шеќер, а како поздрава алтернатива препорачува слатки компири кои имаат понизок гликемиски индекс.
6. Оризови крекери
„Иако изгледаат благи и безопасни, тие имаат многу висок гликемиски индекс и се вари и апсорбира речиси веднаш како шеќерот“, објаснува д-р Дасгупта.
7. Пржена храна
Пржената храна често се пече во брашно, кое делува како едноставен јаглехидрат. Дополнително, заситените масти можат да придонесат за отпорност на инсулин.