Прескокнувањето на појадокот може да доведе до поголема стапка на едно од нарушувањата на расположението.
Неколку студии покажаа дека појадокот е важен за физичкото и менталното здравје, а што јадете за утринскиот оброк е поважно отколку што мислите. Започнувањето на денот со храна која може да предизвика воспаление, на пример, може да направи повеќе штета отколку добро.
Една нова студија, објавена во март 2024 година во списанието за афективни нарушувања, ги проценува ефектите од прескокнувањето на појадокот и ефектите од конзумирањето воспалителни појадок на стапките на депресија.
Студијата собрала податоци од над 20.000 возрасни Американци, на возраст од 20 години и постари (со просечна возраст од 47 години), од Националното истражување за здравјето и исхраната (NHANES).
Истражувачите ја разгледаа само-пријавената потрошувачка на појадок и типовите на храна што учесниците ги избраа во целост. Храната беше споредена со Диететски инфламаторен индекс (DII), еволутивна база на податоци за храна анализирана за макронутриенти, флавоноиди и хемиски состав за тоа колку тие ги поттикнуваат воспалителните процеси во телото.
Студијата покажа дека прескокнувањето на појадокот е предиктор за депресија, но и „воспалителната диета“ го зголемува ризикот.
„DII ја посредуваше позитивната поврзаност помеѓу појадокот и депресијата“, забележуваат авторите.
Појадокот може да го намали воспалението и депресијата, но да се даде приоритет на антиинфламаторната храна за појадок ќе биде уште поголем поттик за целокупната благосостојба.
„Покрај важноста на зачестеноста на појадокот, она што го јадете за појадок е поврзано со хронично воспаление“, велат авторите.
Заедно со тенденцијата да се прескокнува појадокот и да се јаде храна која предизвикува воспаление, субјектите со депресивни симптоми исто така имаат поголема веројатност да бидат жени, помалку активни пушачи и имаат дијабетес или кардиоваскуларни болести. Значи, други избори за здрав начин на живот секако одиграа улога во менталното здравје, покрај изборот на храна.
„Им препорачуваме на возрасните да развијат редовна навика за појадок, да го коригираат лошиот начин на живот и со тоа да го намалат ризикот од депресија“, велат авторите.