Некои намирници и пијалоци можат да го зголемат ризикот од варење и надуеност, додека други го прават спротивното и помагаат да се намалат овие симптоми.
Разбирањето која храна може да помогне и која може да наштети е клучно за здравјето на дигестивниот систем.
„Подуеноста е начин на нашето тело да сигнализира дека нешто не е во ред“, објаснува докторката и нутриционист д-р Индира Гисаерт.
Иако зелениот чај во моментов е популарен поради неговите потенцијални здравствени придобивки, лекарите забележуваат дека не постојат магични намирници или пијалоци кои веднаш ќе ја намалат надуеноста, особено ако има медицински проблем. Но, некои пијалоци, како зелениот чај, можат да помогнат.
Според диететичарот Сара Логан, зелениот чај содржи амино киселини, полифеноли и влакна, а неговиот состав може да помогне во балансирање на бактериите во цревата, што го прави „вистински пијалок против надуеност“.
„Антиоксидансите во зелениот чај помагаат да се намали воспалението во цревата, додека полифенолите делуваат како пребиотици, или „храна“ за добрите бактерии во цревата“, вели Логан.
Исто така, катехините помагаат да се создаде подобра „средина за микробиоти во цревата“, која може да помогне во управувањето со надуеноста на долг рок.
Логан потоа продолжува да ја објаснува важноста на урамнотежена цревна микробиота:
„Нашите црева се дом на добрите и лошите бактерии кои ја сочинуваат нашата микробиота. Зелениот чај помага да се зголеми бројот на добри бактерии и да се намали бројот на лоши бактерии, што може да ја намали надуеноста и ризикот од хронични болести“, велат лекарите.
Истражувањето од 2010-та година сугерира дека зелениот чај може да има диуретично дејство, помагајќи му на телото да ги исфрли вишокот вода и натриум. Исто така, студија од 2022-ра година сугерира дека медитеранската исхрана дополнета со зелен чај може да ја подобри цревната микробиота и да го намали ризикот од кардиометаболни заболувања.