5 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕНајпопуларните оброци на пауза може да нѐ чинат здравје

Најпопуларните оброци на пауза може да нѐ чинат здравје

Експертите предупредуваат дека има многу намирници за кои луѓето веруваат дека се здрави, но во реалноста може да предизвикаат висок крвен притисок.

Две студии потврдија дека храната што најверојатно ќе ја јадете на паузите за ручек може да го зголеми ризикот од смртоносни кардиоваскуларни болести. Во двојните презентации на годишниот состанок на Европското здружение за кардиологија во Амстердам, истражувачите открија дека потрошувачката на ултра-обработена храна (UPF), како што се житарици, газирани сокови и брза храна, значително го зголемува ризикот од висок крвен притисок, срцеви заболувања, срцев удар и мозочен удар.

Анушрија Пант, истражувач вклучен во едно од студиите, рече дека многу луѓе погрешно веруваат дека некои „UPF“ храни се здрав избор, како што се сендвичи, житарки, супи и јогурти со малку маснотии купени во продавница.

„Можеби храната за која мислите дека е здрава всушност придонесува за развој на висок крвен притисок. Ултра-обработената храна обично има помалку влакна, многу сол и шеќер, а сите овие фактори се познати дека имаат антикардиопротективно дејство. Многу намирници кои се рекламираат како „здрави“, бидејќи се нискокалорични, а кога ќе ја погледнеме содржината на сол на декларацијата, гледаме дека е превисока. Знаеме дека високиот внес на сол е главниот виновник за хипертензијата“, вели Пант.

Таа предупреди дека Британките би можеле да бидат особено изложени на ризик, бидејќи нивната исхрана обично содржи 57 отсто од оваа храна. Тоа е една третина повеќе од највисокиот внес во студијата.

Тие откриле дека жените со најмал внес на ултра-обработена храна(UPF) имаат 39% поголеми шанси да развијат висок крвен притисок во споредба со оние со најмал внес. Друга студија, презентирана од Јанг Ку во име на истражувачите од Четвртиот воено-медицински универзитет во Кина, покажа дека оние кои јаделе најмногу „UPF“ имале речиси 25% поголема веројатност да имаат срцев удар, мозочен удар или ангина.

Покрај тоа, истражувачите открија дека зголемувањето на внесот на „UPF“ за само 10% доведе до значителен скок на ризикот од срцеви заболувања. Тимот исто така откри дека оние кои имале помалку од 15% од нивната исхрана составена од „UPF“ биле најмалку изложени на ризик од здравствени проблеми поврзани со срцето.

Резултатите треба да послужат како „повик за будење“ за Британија и пошироко. Истражувачите изјавија за „The Guardian“:

„Со тоа што „UPF“ сочинува 55% од нашата исхрана, тоа треба да биде повик за будење. Ако нешто во преработката на храна е штетно, тогаш тоа е катастрофа“.

Претходните истражувања ја поврзуваа ултра-обработената храна со дебелината, дијабетесот тип 2 и ракот. Кетрин Џенер, директор на Алијансата за здравје за дебелина, рече:

„Не треба да биде возможно компаниите да тврдат дека нивната ултра-обработена храна е здрава“.

Во одделни истражувања презентирани на конференцијата, кинеските научници открија јасна врска помеѓу ултра-обработената храна и срцевите заболувања.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП