9 јули, 2025
ПочетнаЗДРАВЈЕДали често јадете лубеница? Еве некои од придобивките што ги носи за...

Дали често јадете лубеница? Еве некои од придобивките што ги носи за вашето целокупно здравје

Лубеницата не е само неопходен дел од летните денови, туку и исклучително здрава храна која обезбедува бројни здравствени придобивки. Освен што е освежителна, таа содржи голем број хранливи материи кои ја поддржуваат хидратацијата, здравјето на срцето и имунитетот.

Нутриционистката Меги Михалчик објасни за порталот „Eating Well“ како редовната консумација на лубеница може да влијае на целокупното здравје.

Помага при хидратација

Како што објаснува нутриционистката, лубеницата е „богата со вода, што ја прави одличен избор за хидратација и одржување на електролитната рамнотежа бидејќи содржи калиум и магнезиум“. Со оглед на тоа што лубеницата содржи дури 92% вода, нејзината консумација може да придонесе за дневните потреби за течности – 2,7 литри за жени и 3,7 литри за мажи.

Извор на антиоксиданси

Виолетово-црвената боја на лубеницата се должи на ликопенот, моќен антиоксиданс кој помага во борбата против слободните радикали и може да го намали ризикот од хронични заболувања како што се рак, срцеви заболувања и невродегенеративни заболувања. Покрај ликопенот, тука се и витамин Ц и бета-каротен, кои дополнително ги поддржуваат заштитните функции на телото.

Го поддржува имунолошкиот систем

„Лубеницата е добар извор на витамини А и Ц, кои се неопходни за здравјето на кожата и имунитетот“, објаснува Михалчик.

Витаминот Ц, на пример, може да помогне во спречувањето, па дури и лекувањето на инфекции, а антиоксидансите во лубеницата дополнително го зајакнуваат имунолошкиот одговор.

Придонесува за здравјето на срцето

Истражувањата покажуваат дека ликопенот може да помогне во намалувањето на нивото на холестерол и шеќер во крвта, со што се намалува ризикот од кардиоваскуларни заболувања. Ова омилено летно овошје за многумина не содржи масти, холестерол или натриум, а неговиот низок гликемиски индекс е дополнителна придобивка за здравјето на срцето и стабилноста на шеќерот во крвта.

Дали лубеницата е безбедна за сите?

Во повеќето случаи, лубеницата е безбедна за јадење, но има неколку исклучоци. Луѓето кои имаат проблеми со регулирање на шеќерот во крвта, како што се дијабетичарите, треба да внимаваат на количината поради природниот шеќер.

Исто така, луѓето кои се алергични на полен или одредени овошја (праски, целер, домати, портокали) може да доживеат состојба наречена синдром на орална алергија. Симптомите вклучуваат чешање или оток во устата и грлото, и важно е да се побара медицинска помош во овие случаи, советува „Eating Well“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП

NEWSLETTER

Добивајте вести на e-mail

Бидете во тек со најновите вести од Денар