29 мај, 2025
ПочетнаЗДРАВЈЕПет причини зошто треба кускус да јадете секој ден

Пет причини зошто треба кускус да јадете секој ден

Кускусот е една од најпопуларните состојки во медитеранската исхрана, а благодарение на неговата едноставна подготовка и малку јаткаст вкус, стана омилен додаток во бројни јадења низ целиот свет.

Освен што е вкусен и може да се комбинира во многу јадења, кускусот нуди и бројни здравствени придобивки што го прават одличен избор за редовна консумација.

Извор на висококвалитетни јаглехидрати

Богат е со сложени јаглехидрати, што значи дека обезбедува долготраен извор на енергија. Комплексните јаглехидрати се варат бавно, помагајќи во одржувањето на стабилно ниво на шеќер во крвта и спречувајќи ненадејни скокови и падови на енергијата. Ова е особено корисно за луѓе кои сакаат да одржуваат енергетски баланс во текот на денот, вклучувајќи ги спортистите и оние кои сакаат да ослабат.

Висока содржина на влакна

Кускусот, особено кога е подготвен од интегрални житарки, е богат со растителни влакна, кои имаат бројни здравствени придобивки. Влакната помагаат во одржувањето на здраво варење, спречуваат запек и го поддржуваат здравјето на цревата. Исто така, влакната можат да помогнат во намалувањето на нивото на холестерол во крвта и да го намалат ризикот од срцеви заболувања. Дополнително, влакната придонесуваат за чувство на ситост, што може да помогне во контролата на телесната тежина.

Ниска содржина на масти

Една од предностите на кускусот е неговата ниска содржина на масти, што го прави идеален избор за луѓе кои сакаат да одржат здрава телесна тежина или се борат со високо ниво на лоши масти во крвта. Кускусот обезбедува хранливи материи без прекумерен внес на масти и лесно може да се комбинира со разновиден зеленчук, месо или сосови.

Добар извор на протеини

Иако не е извор на протеини во иста мера како месото или мешунките, кускусот сепак содржи значителна количина на растителни протеини. Овие протеини се важни за обновување на клетките, градење на мускулите и одржување на здрава кожа и коса. Во комбинација со зеленчук, јаткасти плодови или мешунки, кускусот може да стане добар извор на протеини за вегетаријанци и вегани.

Богато со витамини и минерали

Кускусот е добар извор на неколку важни витамини и минерали, вклучувајќи витамини од групата Б (особено ниацин и фолна киселина), кои се неопходни за енергетскиот метаболизам и здравјето на нервниот систем. Исто така е богато со минерали како селен и магнезиум, кои го поддржуваат здравјето на коските, мускулната функција и имунолошкиот систем.

Колку често треба да јадете кускус?

Експертите препорачуваат вклучување житарки како кускус во вашата исхрана неколку пати неделно, во зависност од индивидуалните потреби и цели во исхраната.

За повеќето луѓе, се препорачува житарките, вклучувајќи го и кускусот, да се консумираат три до пет пати неделно како дел од оброк што вклучува различни извори на јаглехидрати, протеини и зеленчук. Ова може да вклучува кускус како гарнир со зеленчук, салати или месо, или како главно јадење со други здрави состојки. Доколку сте активни или имате зголемени енергетски потреби, можете да го јадете почесто.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП