По 40-тата година, исхраната добива ново значење, особено кога станува збор за појадокот.
Нутриционистите предупредуваат дека е неопходно да се направат промени во утринскиот оброк, кој треба да биде богат со хранливи материи и да одговара на потребите на организмот во зрелите години.
Што треба да јадете наутро?
Според експертите, појадокот треба да биде разновиден и да содржи протеини кои ќе ви помогнат да останете сити подолго време. Протеините не само што обезбедуваат енергија, туку и помагаат во стабилизацијата на нивото на шеќер во крвта, што е клучно за доброто здравје.
„Важно е да се избегнува храна која го зголемува нивото на шеќер, бидејќи тоа може да доведе до нагли промени во енергијата и замор“, велат нутриционистите. Наместо тоа, фокусирајте се на намирници како јајца, јогурт, свежо овошје, јаткасти плодови и интегрални житарки.
Што да избегнувате?
Експертите препорачуваат да се тргнат од менито намирниците кои се богати со јаглехидрати и шеќери. Инстант кашите, бел леб, путерот, џемовите, палачинките и снегулките се само дел од храната што не треба да се консумира наутро. Овие намирници предизвикуваат нагли скокови во нивото на гликоза, што организмот по 40-тата година потешко го толерира.
„Организмот на младите луѓе побрзо се справува со високото ниво на гликоза и енергијата се троши поефикасно. Но, по 40-тата година, метаболизмот забавува, што го прави телото поосетливо на ваквите промени“, објаснуваат нутриционистите.
Како да ја планирате исхраната?
Утринската рутина е клучна за здравјето и енергијата во текот на денот. Одвојте време за да го планирате вашиот појадок, кој треба да вклучува храна со низок гликемиски индекс. Добри примери се овесот, бадемите, грчкиот јогурт и сезонското овошје. Избегнувајте брзи и процесирани јадења кои можат да влијаат негативно на вашиот организам.
Промените во исхраната по 40-тата година не се само препорака, туку и потреба за да се одржи здравјето и виталноста. Правилно избраниот појадок е првиот чекор кон поздрав и поенергичен ден.