Во контекст на сè поизразената инфлација и растечките трошоци за живот, дебатата за замрзнување на цените на храната се разгорува.
Економските аналитичари предупредуваат дека ваквиот потег би можел да има само привремен ефект и да предизвика поголеми дисторзии на пазарот на долг рок.
Според нив, замрзнувањето на цените треба да се смета за последна инстанца, кога сите други опции се исцрпени.
Тие сугерираат дека подобрувањето на домашното производство и зголемувањето на конкуренцијата може да биде поефикасен начин за стабилизација на цените.
Економистите појаснуваат дека замрзнувањето на цените не е нов концепт и дека веќе било применувано од претходните власти.
„Искуството покажа дека оваа мерка не донесе значителни подобрувања во животниот стандард на граѓаните. Напротив, честопати резултираше со недостиг на производи и создавање на црни пазари“, коментираат експертите.
Политичките партии се поделени по ова прашање. Некои сметаат дека замрзнувањето на цените е неопходно за заштита на потрошувачите, додека други аргументираат дека таквите интервенции можат да предизвикаат повеќе штета отколку корист.
Во меѓувреме, потрошувачката кошничка продолжува да расте, што ги зголемува притисоците врз домаќинствата и го поттикнува барањето за владини акции.
Во тој поглед, замрзнувањето на цените на храната останува контроверзна тема.
Додека некои го гледаат ова како неопходен чекор за ограничување на растечките трошоци, други предупредуваат за потенцијалните долгорочни последици кои можат да го нарушат пазарниот баланс и да предизвикаат непредвидливи економски турбуленции.
Она што е јасно е дека потребата за ефикасни и одржливи решенија е поголема од кога било.
Б.З.М.