23 јуни, 2024
ПочетнаМАКЕДОНИЈАСиновите и ќерките тешко се одвојуваат од родителите – не можат или...

Синовите и ќерките тешко се одвојуваат од родителите – не можат или не сакаат да живеат сами?

Во современа Македонија, еден непосакуван тренд го засенува оптимизмот на младоста. Според последните истражувања, застрашувачки голем процент од младите лица на возраст од 18 до 35 години сè уште живеат со своите родители.

Оваа статистика не само што го отсликува тешката економска положба во која се наоѓа земјата, туку исто така ја потенцира длабоката криза во која се наоѓа младината.

Сиромаштијата и недостатокот на финансиски средства се главните причинители за оваа состојба, принудувајќи ги младите да останат во родителскиот дом, далеку подолго од очекуваното.

Социолозите кои долги години го проучуваат овој феномен, објаснуваат:

„Живеењето во заедница со родителите, иако е дел од македонската културна традиција, сега се претвора во економска неопходност. Младите не само што се соочуваат со високата невработеност и ниски плати, туку и со скапата станбена политика која го отежнува одвојувањето од семејството. Оваа ситуација ги ограничува во нивната способност да создадат самостоен живот, што дополнително ги влошува нивните перспективи за иднината. И оваа проблематика не само што ги засега индивидуалните животи, туку и има широки социјални и економски импликации. Со зголемувањето на бројот на млади кои остануваат во родителскиот дом, се намалува и потрошувачката која е клучна за економскиот раст. Исто така, оваа ситуација предизвикува и одложување на бракот и раѓањето на деца, што може да има долгорочни последици врз демографската структура на земјата“, објаснуваат социолозите.

Во овој контекст, политичките и економските политики мора да се преиспитаат и да се насочат кон создавање на поволни услови за младите.

Инвестирањето во образование, стимулирање на претприемништвото, и обезбедување на достапни станбени решенија може да бидат клучни чекори кон олеснување на овој притисок.

Само со целосно разбирање и адресирање на овие предизвици, Македонија може да се надева на светла иднина за нејзините млади граѓани.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП