25 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАЕврото повторно е во мода за големите централни банки

Еврото повторно е во мода за големите централни банки

Еврото добива на популарност меѓу менаџерите на резерви на централните банки благодарение на неговото враќање на позитивни нивоа и геополитичките предизвици на привлечноста на „царскиот долар“, пишува „Reuters“.

Според неодамна објавениот извештај на институтот за 2023-та година, околу една петтина од 75-те централни банки анкетирани од институтот „OMFIF“ со седиште во Лондон, очекуваат да ги зголемат своите резерви во евра во следните две години.

Додека 7% од централните банки рекоа дека ќе се обидат да ги намалат своите резерви во евра, нето-побарувачката беше повисока од која било друга валута во периодот и се зголеми од истражувањата од 2021-ва и 2022-ра година меѓу менаџерите на резерви кои контролираа речиси 5 трилиони долари.

Еврото ќе биде најбарано во следните две години. Графикон: „Reuters“.

Промените траат со години. Доларот, кој сочинува 60% од светските резерви во споредба со 20% за еврото, нема да ја изгуби својата круна преку ноќ. Но, попозитивните изгледи за еврото сугерираат дека се во тек значителни промени.

Прво, излегувањето на Европската централна банка (ЕЦБ) од негативните каматни стапки во 2022-ра година ги зголеми приносите на државните обврзници во еврозоната по речиси една деценија под 0%. Се очекува да остане висока дури и со очекуваното неодамнешно намалување на стапката.

Приносот на 10-годишните германски обврзници остана над 1,9% од крајот на 2022-ра година.

„Сега кога еврото дава позитивни приноси, (менаџерите на резерви) бараат да го зголемат својот удел во нивните валутни распределби и конкретно да избегаат од доларот“, забележа Тејлор Пирс, виш економист во „OMFIF“.

„Некои централни банки имаа поголем удел на долари, особено државни обврзници деноминирани во долари, бидејќи еврото не носеше принос“, додаде тој.

Полската централна банка, во чии резерви доминираат доларот и средствата деноминирани во евро, изјави за „Reuters“ дека иако не ги коментирала промените во нејзините резерви, „среднорочниот очекуван принос на државните хартии од вредност од еврозоната значително се подобрува, што секако ја зголемува атрактивноста на оваа класа на средства“.

Романија вели дека планира да ја задржи својата цел за тежината на еврото во своите резерви на 40-75%, моментално на околу 59%.

„Reuters“ контактираше со десет централни банки во Европа, Африка и Азија. Две одбија да ги откријат своите намери, наведувајќи ја чувствителноста на пазарот, а шест не одговорија.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП