21 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАСе подготвува конфликт од трилиони долари за иднината на енергијата (ИНФОГРАФИК)

Се подготвува конфликт од трилиони долари за иднината на енергијата (ИНФОГРАФИК)

Најголемиот проблем со кој се соочува глобалната енергетска транзиција во следната деценија не е технологијата или политиката. Се работи за парите.

Реконфигурирањето на енергетските системи во светот за елиминирање на емисиите на јаглерод би претставувало инвестициски проект од повеќе трилиони долари. Во изминатите неколку години, чистата енергија ги надмина фосилните горива во однос на глобалната потрошувачка, но има едно место каде што заостанува: во економиите во развој. Богатите држави кои ветија дека ќе мобилизираат 100 милијарди долари годишно за заштита на климата на овие земји треба да внимаваат. Вистинската битка допрва започнува, пишува Дејвид Фиклинг во коментар за „Bloomberg“.

Тоа е затоа што светските извозници на фосилни горива немаат намера да го преземат предизвикот лежејќи. Во прашање се енергетските политики на 10 земји во развој во Азија и Африка, кои ќе сочинуваат повеќе од половина од дополнителното население на светот од 2023-та до 2050-та година и значителен дел од нејзината енергија. Тие имаат економии многу зависни од странски капитал, или поради нивната брза стапка на развој или поради кревкоста на нивните валути. Ако богатите нации не обезбедат финансии за проширување на секторот за чиста енергија за да го поттикнат растот, производителите на нафта и нивните сојузници стојат со чекови подготвени за „валканата“ алтернатива.

Добивајќи профит од високите цени на нафтата, заливските монархии – особено Саудиска Арабија и Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ) – беа зафатени со градење врски. Милијарди долари се депонирани во централните банки на Египет и Пакистан за да се стабилизираат нивните валути, бидејќи сметките за увоз на енергија се зголемуваат од почетокот на војната во Украина. Ријад потпиша договори во вредност од 4,3 милијарди долари со филипинските партнери на инвестицискиот форум во октомври, плус договор за управување со новото контејнерско пристаниште во Бангладеш. Индонезија исто така бара помош од Саудијците за финансирање на планираниот нов главен град Нусантара.

Десет земји ќе учествуваат со 50% од растот на населението до 2050-та година. Извор: „Bloomberg“

ОАЕ во моментов се вториот најголем инвеститор во Африка по Кина, каде Етиопија, Кенија, Нигерија и Танзанија се подготвени за особено брз раст. Во Индија, Ријад и Абу Даби бараат да инвестираат 100 милијарди долари, односно 50 милијарди долари, а голем дел од овие суми се наменети за развој на рафинирање на нафта.

Овие трошоци се во основата на постојната мека моќ. Бангладеш, Египет, Индија, Индонезија, Пакистан и Филипините се најголемите извори на странски работници, обезбедувајќи голем дел од работната сила во монархиите во Заливот и за возврат испраќајќи дознаки дома. Трговските врски со Источна Африка, каде што јазикот свахили е делумно изведен од арапски, датираат стотици години наназад.

Богатите демократии во Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) остануваат најголеми даватели на странски директни инвестиции. Шведска, со одлив од 62 милијарди долари во 2022-ра година, испраќа повеќе капитал во странство отколку Саудиска Арабија и ОАЕ заедно. САД се лидери со 373 милијарди долари, а потоа следат Јапонија со 161 милијарди долари и Кина со 147 милијарди долари.

Важноста на последните две земји веројатно ќе продолжи да расте во наредните децении. Силниот кинески сектор за обновливи извори на енергија (ОИЕ) и инженерската експертиза ја направија земјата главен играч во странски инвестиции во електрична енергија во изминатата деценија.

Пекинг потроши околу 200 милијарди долари на околу 128 гигавати нов капацитет во рамките на иницијативата „Еден појас, еден пат“, потписниот странски инвестициски проект на претседателот Си Џинпинг. Поголемиот дел од тоа финансирање традиционално оди на јаглен и гас, но со ветувањето на Си да го прекине финансирањето за нова енергија од јаглен во странство, обновливите извори сега сочинуваат скоро 50% од вкупниот број.

Бариерите за кинеските инвестиции во зелена енергија поставени од земји како Индија, Индонезија и САД би можеле да ги намалат цените на електричната енергија во економиите кои се поотворени за увоз, обезбедувајќи извозен пазар за Пекинг за да се спротивстави на забавената домашна економија. Дури и земјите од Персискиот залив соработуваат со кинески бизниси за изградба на проекти за обновлива енергија, и дома и во трети земји.

Богатите земји продолжуваат да доминираат со странски директни инвестиции на глобално ниво. Извор: „Bloomberg “

Од друга страна, Јапонија користеше задни дејства против политиката за декарбонизација на другите богати земји, обложувајќи се на поддршка за развојот на производството на амонијак, водород и течен природен гас (ЛНГ).

Битката само ќе се интензивира во наредните години. Соочени со намалената потрошувачка на нафта и гас, земјите-производители имаат поголема веројатност да трошат пари за да ја поддржат побарувачката со пристанишни терминали, рафинерии и производствени капацитети во земјите увознички, наместо да додадат поголема понуда на затрупаниот пазар. Веројатноста за неминовен пад на каматните стапки ширум светот, исто така, ќе ги охрабри инвеститорите гладни за принос повторно да бараат поврат на егзотични дестинации наместо да се кријат во безбедноста на американските трезори. Променливата клима ќе ја зголеми итната потреба за инвестирање во чиста енергија и финансиската штета за економиите во развој од екстремните временски услови.

„Работите мора да се променат. Конференцијата за климата на ОН не успеа да ги испорача парите потребни за енергетската транзиција. Ако инвеститорите од развиените земји не почнат да даваат резултати, не треба да бидат изненадени ако другите актери обезбедат повеќе пари за да ја забават трансформацијата“, заклучува Фиклинг.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП