26 февруари, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАГерманија бара „голем договор“ со Франција за енергетиката

Германија бара „голем договор“ со Франција за енергетиката

Германија бара „голем договор“ со Франција за да го реши нивниот тековен спор за нуклеарната енергија и да помогне во отклучувањето на далекусежните реформи на енергетскиот пазар во Европската унија (ЕУ).

„Работиме на поширок компромис за енергетските прашања“, рече Свен Гиголд, државен секретар во германското Министерство за економија и клима, за разговорите меѓу Германија, Франција и партнерите од ЕУ.

„Потребен ни е сеопфатен договор“, изјави тој за „Financial Times“, додавајќи дека тој може да опфати неколку аспекти на енергетската политика, а не само нуклеарното прашање.

Гиголд, политичар од Зелената партија, кој историски се спротивстави на нуклеарната енергија, рече дека сите страни се согласиле за „потребата од декарбонизација, пониски цени на енергијата и повеќе инвестиции во нашата заедничка енергетска инфраструктура и во капацитетите за нови генерации“.

„Ние веруваме дека треба да имаме поголем компромис, но сè уште не сме стигнале таму“, додава тој.

Коментарите најверојатно ќе бидат дочекани со скептицизам во Париз, каде официјалните лица со месеци преговараа со нивните германски колеги за предложената реформа на енергетскиот пазар на ЕУ.

Париз и Берлин се во несогласувања околу критичните аспекти на реформата, вклучително и како ќе се цени нуклеарната енергија, степенот до кој секторот може да се субвенционира и како да се платат идните инвестиции. Франција агресивно лобираше за својата голема државна нуклеарна централа, велејќи дека таа е клучна за исполнување на целите за намалување на емисиите и дека не треба да биде казнувана според новите правила на ЕУ.

Надвор од деталите на законодавството, француските власти велат дека разговорите биле под влијание на нешто подлабоко: загриженоста на Германија дека Франција ќе добие конкурентска предност со евтина нуклеарна енергија на штета на германските производители.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП