2 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕОвие намирници најдобро е да се јадат сирови

Овие намирници најдобро е да се јадат сирови

Некои намирници е невозможно да се јадат сирови, додека има и такви кои ја губат својата исхрана, витамини и минерали со термичка обработка.

Дали знаете која храна е исклучително здрава кога се јаде сирова?

Еве го одговорот:

Краставици

Додека некои од свежите краставици ќе направат чорба, тие сепак се подобро да се јадат сирови.

Тие можат да бидат дел од салата, нискокалорична закуска или додаток на хумус.

Спанаќ

Спанаќот е богат со витамини Ц и Е, влакна, ензими и амино киселини. Најдобро е да се консумира сиров, како дел од салата, бидејќи при готвењето се губи вкусот и аминокиселините.

Цвекло

Цвеклото е хранливо и богато со фолати, што е важно за развојот на мозокот.

Моркови

Во споредба со варениот морков, сировиот морков е многу похранлив.

Домати

Јадењето сирови домати може да одложи многу болести, од дијабетес до камења во бубрезите.

Кромид

Ако го сакате кромидот, имаме одлична вест. Суровиот кромид содржи хемикалии кои можат да го спречат ракот на белите дробови и простатата.

Брокула

Брокулата е еден од најздравите зеленчуци, особено ако се јаде сирова. Меѓутоа, ако тоа не ви звучи привлечно, ставете ја во топла вода минута-две и кратко сварете ја и исцедете ја.

Лук

Ако го јадете сиров, лукот ве храни со важни својства за борба против ракот.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП