14 јули, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАФама или борба за препознатливост на бизнисот: Кому му е потребен .ai...

Фама или борба за препознатливост на бизнисот: Кому му е потребен .ai домен?

Во неделата, на 4 јуни, бројот на регистрирани .ai домени на глобално ниво беше околу 174.000, покажуваат податоците на услугата Domain Name Stat. Бројот на новорегистрирани .ai домени почна вртоглаво да расте на дневна основа од лансирањето на ChatGPT, чет-бот кој користи вештачка интелигенција(AI), на 30 ноември.

Како резултат на тоа, многу претприемачи заклучија дека не би било лошо нивната деловна веб-страница да добие „звучна“ адреса со .ai домен, кој патем нема никаква врска со вештачката интелигенција, туку е национален интернет домен на Карипскиот остров Ангвила.

Еден вид рекорд во регистрацијата на нови .ai домени беше поставен на 12 декември минатата година, откако во текот на тој ден беа регистрирани дури 4.043 домени со толку посакуваниот TLD (или „екстензија“, што би рекле лаиците). Исто така, податоците за Domain Name Stat велат дека на крајот на декември имало околу 70.000 регистрирани .ai домени, што значи дека до крајот на мај нивниот број се зголемил повеќе од двојно.

Кога станува збор за регистрација на .ai домен, прашањето е дали е само возбудата околу вештачката интелигенција или деловната одлука може сериозно да влијае на перцепцијата на компанијата или услугата за која се регистрира името на доменот – затоа што тоа е сепак екстремно важен аспект на идентитетот на интернет.

Арвин Камбери, експерт за дигитални средства во Фондацијата Дипло, вели дека, иако лудилото околу вештачката интелигенција и услугите развиени на платформата за вештачка интелигенција сигурно има свој удел, популарноста на .ai доменот, исто така, има вистинска основа.

„Многу компании се обидуваат да користат големи модели на вештачка интелигенција за да создадат производ кој е поспецијализиран, односно кој носи конкретно решение за некои од ИТ проблемите. Речиси сите такви услуги користат домени .ai.

Најкраткиот период за кој може да се изнајми .ai домен е две години, додека вообичаеното времетраење е една година, а цената е 18.000 денари за две години“, изјави mCloud.

Кога станува збор за тоа кој може да регистрира .ai домен, нагласуваат дека нема посебни услови или барања за регистрација.

„Секој може да регистрира .ai домен – домашна или странска компанија, како и физичко лице“, додаваат од mCloud.

Од Loopia велат дека моментално не нудат .ai домен, и дека немало интерес за регистрација.

На глобално ниво, сепак, .ai доменот може да заработи добри пари. Бидејќи регистрацијата започна во далечната 1995 година, името што можеби не беше атрактивно порано, сега може да има екстремно висока цена.

Така, според податоците на порталот NameBio, најскапи платени имиња се expert.ai (108.000 долари) и music.ai (101.500 долари). Во моментов се водат аукции за препродажба на имиња со истечен рок – а потенцијалните купувачи се најзаинтересирани за wise.ai, кој моментално се нуди за нешто повеќе од 9.000 долари, brand.ai, каде наддавањето достигна 7.005 долари и pack.ai, за кое 18 учесниците се натпреваруваа, додека понудената цена достигна 5.000 долари.

Самиот Ангвила, остров кој е дел од британската прекуморска територија, моментално повеќе смета на туризмот отколку на новите технологии, но пари „капат“ и од регистрацијата на нови, како и од препродажбата на закупот на домени со истечен рок. Имено, секогаш кога ќе се регистрира .ai домен или се продолжува закупот, во буџетот на островот со 15.000 жители се додаваат 50 долари. Тоа значи дека на 174.000 регистрирани .ai домени, Ангвила досега требало да собере околу 8,7 милиони долари

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП