28 март, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАШто се крие зад порастот на цените на храната во светот?

Што се крие зад порастот на цените на храната во светот?

Светскиот индекс на цените на храната достигна највисоко ниво на сите времиња во март 2022 година, пред постепено да падне за девет месеци до декември 2022 година. Но, што го предизвика овој пораст?

Постојат многу варијабли кои придонесуваат за зголемената цена на глобалната храна, но прекините на синџирот на снабдување и климатските промени се два главни двигатели за скокот на цените во последните години.

Подоленаведената графика од “Бразил Поташ” истражува како овие два фактори придонесуваат за најновиот пораст на цените на храната.

  1. Прекини во синџирот на снабдување

Пандемијата KОВИД-19 и руската инвазија на Украина предизвикаа големи нарушувања во глобалните системи за храна, менувајќи ги трговските услови, производството и потрошувачката на стоки.

Пандемијата стави невиден стрес на глобалните системи за храна преку различни фактори, вклучително и промена во потрошувачката на храна за потрошувачите, ограничувања на работната сила и нарушувања на трговскиот модел, предизвикувајќи зголемување на цените на храната.

Потоа, на 24 февруари 2022 година, Русија ја нападна Украина, блокирајќи го виталниот извоз на стоки за меѓународните системи за храна и предизвикувајќи силен скок на цените на храната.

Украина беше четвртиот најголем светски извозник на житарки пред инвазијата. Заеднички, Русија и Украина извезуваат околу 28 отсто од светската пченица и 15 отсто од нивната пченка.

Истовремено, индустријата за ѓубрива, исто така, го почувствува притисокот, при што трговијата со есенцијални ѓубрива за растително производство беше погодена и од пандемијата КОВИД-19 и од војната во Украина.

  1. Климатски промени

Како што глобалните температури растат и временските услови стануваат понепредвидливи, гледаме зголемување на екстремните временски настани кои имаат разурнувачки ефект врз посевите ширум светот.

Приносот на оризот во Индија падна за околу 8% во 2022 година поради недостаток на врнежи, додека условите за суша во ЕУ резултираа со приноси на жито кои се приближно 16% под петгодишниот просек.

Според НАСА, доколку емисиите на стакленички гасови продолжат да растат со сегашната стапка, се предвидува дека приносот на пченка ќе се намали за 24% до 2030 година, наспроти тоа, пченицата може да се зголеми за околу 17%.

Видеото подолу ги прикажува предвидувањата на НАСА за приносите на пченка.

Временските услови имаат директно влијание врз растителното производство, што пак влијае на цените на храната.

Улогата на ѓубривото

Зголемените цени на храната предизвикуваат загриженост бидејќи директно влијаат на безбедноста на храната. Кога цените растат, на луѓето им станува потешко да си дозволат доволно храна за да ги задоволат нивните потреби. Ова може да доведе до глад, неухранетост и социјална и политичка нестабилност.

Постојат чекори што може да се преземат за да се ублажат ефектите од зголемувањето на цените на храната, како што е зголемувањето и диверзификацијата на глобалното снабдување со ѓубрива. Диверзификацијата на снабдувањето со ѓубрива може да го ублажи притисокот предизвикан од прекините на синџирот на снабдување.

Дополнително, употребата на ѓубрива што ја подобруваат отпорноста на растенијата на стрес фактори на животната средина, како што е сушата и може да помогне да се зголеми приносот на културите.

Brazil Potash ќе произведе витална хранлива материја за култура која ја подобрува отпорноста на растенијата на стрес фактори на животната средина, како што е сушата, овозможувајќи поголеми приноси за да се нахрани растечката популација.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП