среда, 1 февруари 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАКои земји најмногу го намалија увозот на руски фосилни горива? (ИНФОГРАФИК)

Кои земји најмногу го намалија увозот на руски фосилни горива? (ИНФОГРАФИК)

И покрај жестоките ветувања дека ќе престанат да ја финансира војната на рускиот претседател Владимир Путин против Украина, многу земји се премногу зависни од руските фосилни горива и завршувањето на набавките е комплицирано.

Во Европа, каде што оваа желба е веројатно најсилна, долгогодишните синџири на снабдување со Русија исто така се покажуваат како едни од најтешките за прекинување, пишува „Statista.com“.

Податоците од Центарот за истражување на енергија и чист воздух покажуваат дека падот на увозот на руски фосилни горива од Европската унија (ЕУ) го држи светскиот просек од 15 проценти во монетарна смисла заклучно со мај.

Според овој показател, растот на цените на светскиот пазар е во спротивност со намалувањето на обемот на увозот. Така, станува исклучително тешко да се елиминира еден од главните извори на приход за Русија.

Шпанија, Финска, Литванија, Полска и Естонија, а особено Шведска, успеаја значително да го намалат увозот на руски фосилни горива. Сепак, Германија, Холандија и Италија остануваат под светскиот просек.

Поради различните големини на земјите и различните нивоа на зависност од Русија, овие релативни намалувања немаат иста тежина во апсолутна вредност. Според извештајот, САД успеале да постигнат најголемо апсолутно намалување со целосно запирање на увозот на фосилни горива од Русија и намалување на дневните приходи за Русија за околу 33 милиони долари помеѓу февруари-март и мај 2022-ра година.

Заедничкото намалување од 16 отсто од страна на земјите на ЕУ, иако е помало во релативна смисла, ги намали дневните руски приходи за 114 милиони долари во истиот временски период.

Индија е земјата која најмногу и плаќа на Русија бидејќи купува товари со гориво со попуст. Помеѓу февруари-март и мај, земјата троши околу 65 милиони долари повеќе дневно на руска енергија.

Севкупно, Русија губи околу 100 милиони долари приходи од фосилни горива дневно од почетокот на војната во Украина. И покрај попустите во снабдувањето и загубите на клиентите, Русија сè уште заработува речиси 40 отсто повеќе од извозот на енергија отколку во мај 2021-ва година, бидејќи цените на светскиот пазар се зголемија.

ЕУ санкционираше две третини од увозот на руска нафта, нанесувајќи значаен комбиниран економски удар на руската економија. Сепак, Кина е најголемиот купувач на руска нафта во светот со голема разлика во споредба со ЕУ.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП