сабота, 30 септември 2023
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАМало парче карпа го удри и оштети најмоќниот телескоп на НАСА

Мало парче карпа го удри и оштети најмоќниот телескоп на НАСА

Мало парче карпа, микрометеорит, се судри со еден од огледалните делови на вселенскиот телескоп Џејмс Веб, но нема потреба од паника бидејќи телескопот е дизајниран да издржи такви судири, пишува Science Alert.

„Знаевме дека Веб ќе мора да издржи вселенска средина која вклучува силна ултравиолетова светлина и наелектризирани честички што излегуваат од Сонцето, космички зраци од егзотични извори во галаксијата и повремено влијание на микрометеороидите во нашиот Сончев систем“, рече инженерот на НАСА, Пол Гајтнер.

Веб зафаќа површина на оддалеченост од 1,5 милиони километри од Земјата наречена L2.

Ова е она што е познато како Лагранжова точка, каде што гравитациската интеракција помеѓу две тела кои орбитираат (во овој случај Земјата и Сонцето) се балансираат со центрипеталната сила на орбитата за да се создаде стабилен џеб во кој објектите со мала маса можат да бидат „паркирани“ за да ја намалат потрошувачка на гориво, пишува Science Alert.

Ова е многу корисно за науката, но таквите области можат да соберат други работи. Јупитер, на пример, има роеви од астероиди кои ја делат неговата орбита на две Лагранжови точки што ги дели со Сонцето. Други планети, исто така, имаат астероиди на нивните точки Лагранж, иако помали од Јупитер.

Ударите можат да ги поместат огледалните сегменти на телескопот Џејмс Веб, но телескопот има сензори и можност да ги прилагоди за да ги исправи изобличувањата.

Сепак, НАСА соопшти дека штетата била нешто поголема отколку што очекувале.

Контролата на мисијата овде на Земјата, исто така, може да испрати прилагодувања до Веб за да ги врати огледалата таму каде што треба да бидат. Неговата оптика дури може однапред да се сврти од познатите метеорски дождови.

Да потсетиме, вселенскиот телескоп Џејмс Веб на НАСА, изграден за да му даде на светот увид во вселената како што постоел во времето на формирањето на првите галаксии, беше лансиран во декември со ракетата Аријане 5 од североисточниот брег на Јужна Америка, означувајќи отворање на нова ера во астрономијата.

Многумина со нетрпение ги очекуваат првите слики во боја на Веб, а спектроскопските слики допрва треба да пристигнат според распоредот, 12 јули 2022 година.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП