петок, 31 март 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАЕнергетските проблеми на Европа се предупредување за САД

Енергетските проблеми на Европа се предупредување за САД

Цените на енергијата во Европа растат, а ефектите се шират низ Атлантикот. Обвинете ги анти-јаглеродните политики од типот што администрацијата на Бајден сака да ги наметне во Соединетите држави, пишува „Wall Street Journal“ во едиторијалот.

Цените на електричната енергија во Обединетото Кралство оваа недела скокнаа на рекордни 354 фунти (490 долари) за мегават-час, што претставува зголемување за 700% од просечната цена во периодот 2010-2020 година. Германскиот индекс на цената на електричната енергија двојно се зголеми во оваа година. Зголемувањето од 12,3% во август беше најголемо од 1974-та година и придонесе за највисока инфлација од 1993-та година. Други економии доживуваат слични скокови.

Европските јаглеродни политики создадоа недостаток на фосилни горива. Владите во голема мера субвенционираат обновливи извори на енергија како што се ветерот и сонцето и ги затвораат електраните на јаглен за да ги исполнат своите обврски од Парискиот договор за климата. Но, енергијата на ветерот опадна ова лето, па земјите се борат да увезат повеќе фосилни горива за напојување на електричната мрежа.

Цените на природниот гас во Европа се зголемија за четири пати во последната година. Некои снабдувачи на енергија согоруваат поевтин јаглен, но цената е тројно зголемена. Зголемената потрошувачка на фосилни горива доведе до зголемување на побарувачката и цените за лиценци за јаглерод според ограничувањето и трговската шема на континентот, што ги зголеми цените на електричната енергија уште повисоко.

Русија го користи хаосот со забавување на испораката на гас, очигледно за да го зголеми притисокот врз Германија да го заврши сертификатот за гасоводот „Северен тек 2“. Владимир Путин неодамна ги нападна „експертите“ во Европската комисија поради цените на „пазарот“, што ја зголеми конкуренцијата за гас, вклучително и увоз на течен природен гас од САД.

Путин може да го прошири своето влијание во Европа, бидејќи на остатокот од светот му треба гас. Сушата ја намали хидроенергијата во Азија, а производителите користат повеќе енергија за да го снабдат Западот со повеќе стоки. Поради недостаток на гас и јаглен, Кина воведе квоти за своите фабрики за алуминиум, а цените на алуминиумот оваа недела достигнаа највисоко ниво во последните 13 години.

Соединетите држави се најголемиот производител на гас во светот, но не се имуни на шокови на енергетскиот пазар. Цените на природниот гас во САД се удвоија во последната година, делумно затоа што производителите го зголемија извозот во Европа и Азија. Извозот се зголеми за повеќе од 40% во првите шест месеци од оваа година на годишна основа.

Ова нагласува колку фосилните горива се економски и стратешки придобивки на Соединетите држави. Планот на администрацијата на Бајден за ограничување на производството на нафта, гас и јаглен ќе биде од корист за нејзините противници, особено Русија, Иран и Кина, кои се трите најголеми светски производители на гас по САД.

Американците веќе ја доживуваат болката од зголемувањето на цените на енергијата. Цените на електричната енергија и домашниот гас пораснаа соодветно за 5,2% и 21,1% во последните 12 месеци до август. Повисоките трошоци за енергија ја пумпаат инфлацијата. Некои аналитичари предвидуваат дека цените на гасот може да се удвојат оваа зима доколку производството во САД не се зголеми и глобалната побарувачка остане висока.

Европа ја покажа глупоста во обидот да се исчисти економијата од јаглерод. Колку и да се субвенционирани, обновливите извори на енергија не можат да ги заменат фосилните горива во денешната економија. Иако домаќинствата и деловните субјекти се соочуваат со повисоки сметки за енергија, емисиите на јаглерод се зголемуваат. Проблемите на Европа се предупредување за Соединетите држави само доколку демократите обрнат внимание на нив.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП