петок, јануари 28, 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАРекордни цени на становите во Словенија

Рекордни цени на становите во Словенија

Епидемијата остро го намали бројот на трансакции за станбени недвижнини минатата година, но спротивно на некои очекувања, цените не паднаа.

Спротивно на тоа, поради сеуште малата понуда на нови станови во Словенија, цените на користените станови се исто така на рекордно високо ниво.

Просечните цени на новите станови биле за 35 проценти повисоки отколку во 2015 година, а за половни станови дури 36 проценти. Во исто време, особено во главниот град Љубљана, гледаме изградба на многу луксузни станови, кои чинат од 4.000 до 6.000 евра за метар квадратен, пишува РТВ Словенија.

Цените на становите скокнаа во првиот бран на епидемијата.

“Дури и тогаш привлековме внимание на фактот дека цените не паѓаат поради епидемијата, туку зависат од понудата и побарувачката. И очигледно епидемијата влијаеше на понудата дури и подобро од побарувачката. Очигледно, понудата на станови на пазарот падна уште повеќе, така што некои сопственици, продавачи, не сакаат да прават деловни активности во тоа време или претпочитаат да чекаат“, рече Боштјан Удовиќ од Стопанската комора на Словенија.

Тајната криза запре и некои инвеститори кои граделе или купувале за закуп преку онлајн платформи.

“На крајот на 2019 година, во Љубљана имало околу 2.500 станбени единици наменети за изнајмување на платформата Airbnb. Вчера отидов да ја погледнам статистиката и 1.169 единици беа објавени на платформата Airbnb”, рече Сао Ринк од Фондот за јавно домување во Љубљана.

Во исто време, постои зголемена побарувачка за градежно земјиште и помали семејни куќи во предградијата на градовите. Од друга страна, побогатите луѓе претпочитаат да инвестираат во луксузен стан отколку во банка.

Во земјата има околу 10.000 станови за изнајмување, а високите цени на земјиштето се посебен проблем за инвеститорите. Фондот за домување ќе изгради 4500 станови за изнајмување за седум години.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП