Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

ALK 11,115.52 -0.08%    GRNT 1,012.73 -2.15%    KMB 5,900.52 0%    MPT 72,008.33 -0.01%    MTUR 5,350.00 -0.93%    RMDEN18 98.70 0%    STIL 91.00 -1.09%    TEL 306.00 -0.57%    TNB 16,599.70 0%    TRND 62.00 0%    

Вклучете го костенот во вашата исхрана во овој период

Време: 14:55

Датум: ноември 12, 2018

Категорија: ЗДРАВЈЕ

Постојат многу причини во својата исхрана да го вклучите костенот. Мирисот на печен костен кој се шири по улиците на сите ни е добро познат, но можеби не ги знаете сите предности кои ги има за нашето здравје.

Тој има благ вкус и има широка примена во кулинарството. Содржи помалку масти од останатите јаткасти плодови, висок процент на скроб и витамин Ц. Во продавниците за здрава храна mоже да се најде и брашно од костен кое се користи за правење на леб и пецива.

При купување на костени бирајте поголеми плодови кои се сјајни. Чувајте ги на ладно место до две недели.

Костенот можете да го користите на повеќе начини а ова се 10-те причини поради кои задолжително треба да го вметнете во зимската исхрана

1. Брзо заситува – поради високата содржина на растителни влакна и сложени јаглени хидрати, костенот брзо предизвикува чувство на ситост. Нормално, тоа е пожелно за контрола на тежината.

2. Добар е за забите и коските – поради комбинацијата на калциум, фосфор и магнезиум има исклучително влијание на здравјето на коските и забите.

3. Ја стимулира функцијата на нервниот систем – богат е со минерали и витамините од групата Б, го подобрува здравјето на нервниот систем и спречува невролошки промени и заболувања.

4. Корисен е во исхраната за дијабетичарите – Поради бавната апсорција на јаглени хидрати и тоа што не го големува нагло инсулинот во крвта, корисен е во осхраната на дијабетичатите.

5. Го содржи сите есенцијални амино киселини – ова е особено значајно за лицата кои се на веганска исхрана, старите лица и спортистите.

6. Брашното од костени е намирница без глутен – ова го прави идеално во исхраната на лицата со целијакија и лицата во различна мера чувствителни на глутен.

7. Костенот е добар во борбата против анемијата – со високата содржина на железо и во комбинација со некое свежо овошје (поради витаминот Ц) помага при анемија и замор.

8. Костенот има ефект на кардио-штит – со тоа што содржи добри масти и обезбедува добра пропорција на омега 3 и 6 масни киселини, костенот го штити срцето.

9. Добар е за лицата со висок крвен притисок – поради ниската содржина на натриум и калиум, одличен е за исхрана на лицата кои боледуваат од хипертензија. Неговото диуретично дејство, го прави погодно за лицата кај кои се задржува вода во организамот.

10. Го чува цревниот систем и имунитетот – богат е со билни влакна, овозможува добра работа на цревниот систем, добра состојбата на бактериската флора, спречува констипација и пореметување на цревата што се заедно благотворно делува и на имунитетот.

КОМЕНТАРИ

НАЈНОВО ОД КАТЕГОРИЈАТА

  • Дали овој изум ќе биде најдобриот пријател за луѓето кои се обидуваат да се ослободат од вишокот килограми?

    Дали овој изум ќе биде најдобриот пријател за луѓето кои се обидуваат да се ослободат од вишокот килограми?

    Чип кој се вградува во рака ги предупредува лицата кога се сити и дека би требало да престанат да јадат. Тој постојано го проверува нивото…

  • Овој пијалок предизвикува брчки

    Овој пијалок предизвикува брчки

    Сигурно сте ја чуле изреката „ти си она што јадеш“, но излегува и дека сте „тоа што го пиеш“. Како што старееме, нашата кожа се…

  • Зачини кои на секое јадење му даваат подобар вкус и го чуваат вашиот организам

    Зачини кои на секое јадење му даваат подобар вкус и го чуваат вашиот организам

    Зачините се корисни за организмот на многу начини. Покрај тоа што на храната и даваат подобар вкус, го чуваат и нашето здравје, па би требало…

  • Дали некогаш сте се запрашале колку калории навистина има вашиот оброк?

    Дали некогаш сте се запрашале колку калории навистина има вашиот оброк?

    Многумина од нас скоро никогаш не се запрашале колку всушност калории внесуваме во своето тело додека јадеме некои од омилените специјалитети! Но, еве зошто треба…

  • Овие есенцијални масла помагаат во спречување на грип и настинки

    Овие есенцијални масла помагаат во спречување на грип и настинки

    Бројни студии укажуваат на антибактериските и антивирусните својства на одредени етерични масла. Тоа пред се се масла од еукалиптус, оригано, каранфилче, бадеми, цимет, ѓумбир, лимон,…

  • Ако сакате да ја сочувате лековитоста на брокулата тогаш готвењето на пареа е најдобриот начин за вас

    Ако сакате да ја сочувате лековитоста на брокулата тогаш готвењето на пареа е најдобриот начин за вас

    Брокулата е намирница која сè повеќе е попопуларна поради нејзините исклучителни лековити својства, пред се поради антиоксидантите и молекулите на сулфорафан. Иако е докажано дека…

  • Ова е природен лек за срцето

    Ова е природен лек за срцето

    Уште од средниот век, против срцеви и васкуларни заболувања се користи глог. Ова растение се смета за едно од најздравите растенија во светот, а тоа…

  • Големите дози на витамин Ц можат да бидат многу опасни за телото

    Големите дози на витамин Ц можат да бидат многу опасни за телото

    Витаминот Ц е еден од најважните витамини кој е неопходен во заштитата од многу болести, но има и свои токсични дејства, ако претерано се внесува…

  • Еве зошто глутенот можеби не е лош во нашата исхрана

    Еве зошто глутенот можеби не е лош во нашата исхрана

    Новите истражувања покажуваат дека диета без глутен не е добра за цревата. Диета која го отфрла глутенот – протеин кој се наоѓа во намирници како што…

  • Уште еден доказ дека прекумерното користење на интернет е поврзано со депресија

    Уште еден доказ дека прекумерното користење на интернет е поврзано со депресија

    Психолозите од Универзитетот во англискиот град Лидс, откриле дека луѓето кои поголем дел од времето го поминуваат на социјалните мрежи или на страници на кои…