23 април, 2024
ПочетнаКУЛТУРАСвеченост по повод 95-годишнината од раѓањето на Блаже Конески

Свеченост по повод 95-годишнината од раѓањето на Блаже Конески

blaze_koneski_bo

Денес на Педагошкиот факултет „Св. Климент Охридски“ – Скопје, со почеток во 12 часот, ќе се одржи централната свеченост на Друштвото на писателите на Македонија под наслов „Средба на генерации“ по повод одбележувањето на 95-годишнината од раѓањето на Блаже Конески, големиот македонски поет, писател, преведувач, научник и лингвист.

Во рамките на свеченоста, како програмски точки се предвидени пригодни обраќања, меѓу кои и на Веле Смилевски, претседателот на ДПМ, и поетско читање на кое ќе учествуваат 20 поети од ДПМ, како и млади поети студенти на Педагошкиот факултет

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП