Исклучително лековито и здравo, цвеклото е идеална намирница за овој период од годината кога ни е неопходна комплетна заштита од вирусите.
Нутриционистите го препорачуваат бидејќи ги содржи сите минерали – калиум, калциум, фосфор, натриум, магнезиум, железо, бакар, манган, флуор, јод…
Освен тоа, изобилува со витамините Ц, Б1, Б2, како и витаминот Б12.
Цвеклото главно се консумира како салата, а експертите се почесто ги препорачуваат и лековитите сокови од цвекло кои се одлични за зајакнување на имунитетот, лекување на слабокрвност, регулирање на притисокот, спречување на воспалителни процеси и др.
Консумирајте го цвеклото секојдневно, доколку не ви се допаѓа неговиот вкус, комбинирајте го различните свежо-цедени сокови.