Диетата базирана на режимот на исхрана на француската кралица Марија Антоанета, дозволува внесување на слатки, но со задолжителен правилен распоред на храната и лесна вечера.
Кралицата не можела да им одолее на раскошните слатки, ја обожавала храната и уживала во гурманските специјалитети кои и доликувале на нејзиниот статус. Се прашувате како е можно тоа што имала обем на половина од 58 сантиметри?
Имено, тајната за виткиот струк лежела во првилниот распоред на оброците, каде за појадок задолжително е одредена количина на посластици, а за вечера се јаде само лесен оброк.
Режимот на исхрана на француската кралица го одразува т.н. „француски парадокс“ каде се јаде калорична храна, а сепак се одржува витката линија, а со самото тоа се избегнуваат и срцевите проблеми.
Појадокот на Марија Антоанета се состоел од колач со кафе или топла чоколада, за предјадење таа јадела природно подготвени паштети, остриги и јастог, а за ручек гулаш од зајак, лосос, или школки. Преку денот за ужинка јадела макарони со сирење и зеленчук со пикантен сос.
Затоа, препуштете и се на кралската гозба – сладок доручек, ручек по ваш избор и лесна вечера пред 20 часот, и нема да имате проблем со одржувањето на витката линија.