Со возраста, хормоналната рамнотежа кај жените се менува и нивниот метаболизам се забавува, што може негативно да влијае на здравјето на дигестивниот систем. Надуеност, бавно варење и воспаление се вообичаени симптоми што се јавуваат по четириесеттата година.
Сепак, со промена на нивните навики во исхраната, можно е да се ублажат овие проблеми и да се подобри функцијата на цревата. Затоа, експертите идентификуваа неколку видови храна што жените треба да ги избегнуваат по 40-тата година.
Засладени житарки
Иако се погодни за појадок, житарки со многу шеќер можат сериозно да го нарушат варењето на храната.
„Повеќето житарки за појадок содржат високо ниво на шеќер и други вештачки состојки што тешко се изговараат“, вели лекарот д-р Мајкл О. Мекини за „SheFinds“.
Таквиот состав го нарушува балансот на цревните бактерии и го поттикнува воспалението. Наместо тоа, се препорачуваат овесни снегулки или трици, кои содржат повеќе влакна и го олеснуваат варењето на храната.
Рафиниран бел леб
Белиот леб е чест избор, но е тежок за дигестивниот систем.
„Произведено е од високо преработено бело брашно кое има малку природни влакна, што може да предизвика скокови на шеќерот во крвта, надуеност и непријатност во стомакот“, објаснува д-р МекКини.
Недостатокот на влакна може да го забави преминувањето на храната низ цревата и да предизвика запек. Лебот од цело зрно е многу подобар избор.
Чипс од компир
Закуските како чипсот често се пржат во нездрави масла и содржат транс масти, што може да го отежни варењето и да предизвика гасови и надуеност.
„Оваа храна е индустриски преработена, полна со натриум и вештачки ароми“, вели регистрираниот диететичар Триста Бест.
Тие исто така често се јадат со масни сосови и во големи количини, што може дополнително да ја влоши состојбата.
Нутриционистката Лиза Ричардс додава: „Недостатокот на влакна во овие производи го нарушува балансот на цревната микробиота и може да доведе до дополнително воспаление“.
Гранола чоколатца
Иако се рекламираат како здрави, многу гранола чоколатца содржат скриени шеќери и преработени состојки.
„Тие често се богати со калории поради адитиви како шеќерни сирупи, масла и рафинирани зрна“, предупредува нутриционистката и диететичарка Крутика Нанавати.
Сувото овошје и сирупите можат да предизвикаат скокови на шеќерот во крвта, а недостатокот на растителни влакна придонесува за глад и го отежнува варењето на храната.