7 јули, 2025
ПочетнаЗДРАВЈЕЖените над 40 години треба да ги направат овие промени во исхраната

Жените над 40 години треба да ги направат овие промени во исхраната

Со возраста, хормоналната рамнотежа кај жените се менува и нивниот метаболизам се забавува, што може негативно да влијае на здравјето на дигестивниот систем. Надуеност, бавно варење и воспаление се вообичаени симптоми што се јавуваат по четириесеттата година.

Сепак, со промена на нивните навики во исхраната, можно е да се ублажат овие проблеми и да се подобри функцијата на цревата. Затоа, експертите идентификуваа неколку видови храна што жените треба да ги избегнуваат по 40-тата година.

Засладени житарки

Иако се погодни за појадок, житарки со многу шеќер можат сериозно да го нарушат варењето на храната.

„Повеќето житарки за појадок содржат високо ниво на шеќер и други вештачки состојки што тешко се изговараат“, вели лекарот д-р Мајкл О. Мекини за „SheFinds“.

Таквиот состав го нарушува балансот на цревните бактерии и го поттикнува воспалението. Наместо тоа, се препорачуваат овесни снегулки или трици, кои содржат повеќе влакна и го олеснуваат варењето на храната.

Рафиниран бел леб

Белиот леб е чест избор, но е тежок за дигестивниот систем.

„Произведено е од високо преработено бело брашно кое има малку природни влакна, што може да предизвика скокови на шеќерот во крвта, надуеност и непријатност во стомакот“, објаснува д-р МекКини.

Недостатокот на влакна може да го забави преминувањето на храната низ цревата и да предизвика запек. Лебот од цело зрно е многу подобар избор.

Чипс од компир

Закуските како чипсот често се пржат во нездрави масла и содржат транс масти, што може да го отежни варењето и да предизвика гасови и надуеност.

„Оваа храна е индустриски преработена, полна со натриум и вештачки ароми“, вели регистрираниот диететичар Триста Бест.

Тие исто така често се јадат со масни сосови и во големи количини, што може дополнително да ја влоши состојбата.

Нутриционистката Лиза Ричардс додава: „Недостатокот на влакна во овие производи го нарушува балансот на цревната микробиота и може да доведе до дополнително воспаление“.

Гранола чоколатца

Иако се рекламираат како здрави, многу гранола чоколатца содржат скриени шеќери и преработени состојки.

„Тие често се богати со калории поради адитиви како шеќерни сирупи, масла и рафинирани зрна“, предупредува нутриционистката и диететичарка Крутика Нанавати.

Сувото овошје и сирупите можат да предизвикаат скокови на шеќерот во крвта, а недостатокот на растителни влакна придонесува за глад и го отежнува варењето на храната.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП

NEWSLETTER

Добивајте вести на e-mail

Бидете во тек со најновите вести од Денар