Кога сте жедни и ви треба пијалак, што всушност најдобро го хидрира телото? Секако, можете да посегнете по чаша вода, но обичната вода не е најефикасниот пијалок за хидратација, според студија на Универзитетот Сент Ендрус во Шкотска, која ги споредила ефектите на различните пијалаци врз хидратацијата.
Истражувачите откриле дека додека водата, без разлика дали е негазирана или газирана, е добра и брзо се хидрира, пијалаците што содржат малку шеќер, масти или протеини се поефикасни во одржувањето на хидратацијата подолго време.
Според професорот Роналд Моган од Медицинскиот факултет на Универзитетот, причината за ова лежи во начинот на кој телото реагира на различни течности. Првиот фактор е количината на течност што ја пиете: колку повеќе течност пиете, толку побрзо ќе се испразни од вашиот стомак и ќе стигне до вашиот крвоток, каде што ги разредува течностите во вашето тело и на тој начин го хидрира телото.
Млекото хидрира подобро од водата
Вториот важен фактор е составот на пијалокот. На пример, млекото покажало дека хидрира подобро од обичната вода бидејќи содржи шеќер (лактоза), протеини и масти. Овие состојки го забавуваат празнењето на желудникот и го продолжуваат процесот на хидратација.
Млекото содржи и натриум, кој ја држи водата во телото како сунѓер, па затоа се произведува помалку урина.
Течностите за рехидратација што се користат за дијареја имаат сличен ефект, бидејќи содржат мали количини шеќер, како и натриум и калиум, кои исто така помагаат во задржувањето на водата во телото.
„Оваа студија го потврдува она што веќе го знаеме: електролитите како натриум и калиум ја подобруваат хидратацијата, а калориите во пијалаците го забавуваат празнењето на желудникот, со што се одложува мокрењето“, објаснува нутриционистката и личен тренер Мелиса Маџумдар, портпаролка на Американската академија за исхрана и диететика, која не била вклучена во студијата.
Умерено со шеќер
Но, тука работите стануваат комплицирани: пијалаците со висока концентрација на шеќер, како што се овошните сокови или колата, не се нужно поефикасни во хидратацијата од нивните помалку слатки еквиваленти. Иако остануваат подолго во желудникот, кога ќе стигнат до тенкото црево, нивната висока содржина на шеќер го започнува процесот на осмоза, водата од телото се движи во цревата за да го разреди шеќерот. Од физиолошка гледна точка, содржината на цревата сè уште не е апсорбирана во телото.
Овошните сокови и газираните пијалаци не само што се помалку хидрирачки, туку содржат и дополнителни шеќери и калории кои нема да ве заситат како вистинска храна, објаснува Маџумдар. Ако треба да изберете помеѓу вода и кола за хидратација, водата е секогаш подобра. Нашиот црн дроб и бубрези зависат од водата за отстранување на токсините од телото, а водата е исто така неопходна за здрава кожа, најдобриот и најевтиниот природен хидратантен крем за кожа.
Останувањето хидрирано е важно бидејќи ги подмачкува зглобовите, спречува инфекции и транспортира хранливи материи до клетките. Но, во повеќето случаи, не треба премногу да се грижиме за тоа колку е хидрирачки пијалакот.
„Ако сте жедни, вашето тело ќе ви даде до знаење“, вели Моган. Сепак, за спортистите кои тренираат во топли услови и многу се потат, или за луѓето кои се соочуваат со замор и недостаток на концентрација, соодветната хидратација е исклучително важна.
Може ли пивото и латето да помогнат во хидратацијата?
Алкохолот е диуретик, што значи дека ве тера да мокрите. Значи, кога станува збор за алкохолни пијалаци, хидратацијата зависи од вкупната количина на течност што ја пиете.
„Пивото ќе предизвика помала загуба на вода од вискито бидејќи внесувате повеќе течности со пивото. Силните алкохолни пијалаци дехидрираат, додека разредените не се“, вели Моган.
Што се однесува до кафето, нивото на хидратација зависи од количината на кофеин. Обичното кафе, со околу 80 мг кофеин, што е просечна шолја, хидрира речиси исто толку добро како и водата, според истражувањето на Моган.
Ако консумирате повеќе од 300 мг кофеин дневно, што е еквивалентно на 2 до 4 шолји кафе, можеби губите повеќе течности поради благиот диуретичен ефект на кофеинот. Ова е почесто кај луѓе кои вообичаено не пијат кофеин, но може да се ублажи со додавање малку млеко во кафето.