Многу луѓе не внесуваат доволно важни омега-3 масни киселини кои го штитат здравјето на срцето, особено ако не јадат риба неколку пати неделно. За среќа, постои лесен начин да го зголемите внесот на овие здрави масти, а тој е погоден за секоја диета.
Ова мало семе лесно може да се додаде во разни јадења како што се салати, смутија или појадок, а само една лажица може да ја задоволи дневната потреба за омега-3 масни киселини.
Ова се ленени семиња кои стануваат сè попопуларни поради нивниот позитивен ефект врз здравјето.
„Омега-3 масните киселини се неопходни за здравјето на луѓето. Тие помагаат во подобрување на липидите во крвта, намалување на триглицеридите и намалување на воспалението, што ги штити крвните садови од оштетување“, објаснува нутриционистката Мишел Рутенштајн. Покрај омега-3, лененото семе е богато со лигнани, витамини, минерали и влакна, што може да го намали ризикот од хронични заболувања.
Диететичарот Киран Кембел додава: „Лигнаните имаат антиоксидантни својства кои можат да го намалат крвниот притисок и да ги подобрат профилите на масти во крвта“.
Лененото семе содржи и магнезиум, кој помага во регулирањето на крвниот притисок и срцевиот ритам, и многу диететски влакна.
Рутенштајн истакнува: „Растворливите влакна го регулираат холестеролот и триглицеридите, додека нерастворливите влакна помагаат во одржувањето на нормално ниво на шеќер во крвта и здрава телесна тежина“.
Покрај тоа, лененото семе може да помогне во контролата на шеќерот, намалувањето на воспалението, подобрувањето на симптомите на менопауза и здравјето на дигестивниот систем, па дури може да придонесе и за подобар изглед на кожата.
Сепак, пред да вклучиме ленено семе во нашата исхрана, важно е да обрнеме внимание на неколку работи. Рутенштајн советува: „За максимална корист, семето треба да се консумира мелено, бидејќи цели семиња можат да поминат низ дигестивниот систем несварени“.
Исто така, се препорачува постепено зголемување на внесот поради високата содржина на влакна, а луѓето кои земаат лекови за разредување на крвта или имаат воспалителни заболувања на цревата треба да се консултираат со лекар.
Лененото семе има благ вкус на јаткасти плодови и лесно може да се додаде во салати, јогурти, житарки, смутија или да се користи во печење.
„Овие мали семиња можат да имаат големо влијание. Со додавање ленено семе во вашите оброци, можете да го поддржите здравјето на вашето срце на долг рок“, заклучува Кембел.