Сè поголем број луѓе во светот на здравјето и фитнесот дискутираат за група состојки кои често се наоѓаат во многу секојдневни прехранбени производи.
Иако многумина можеби не ги забележуваат во нивната исхрана, нутриционистите предупредуваат дека тие всушност можат да го забават напредокот на губењето на тежината и негативно да влијаат на здравјето.
Тоа се рафинирани масла од семиња, како што се растително масло, масло од канола (масло од репка), соино масло и масло од пченка, кои се подложени на посебен процес на рафинирање. „Растителните масла се причината зошто преработената храна е нездрава“, објаснува лекарката д-р Кејт Шанахан во интервју со познатиот нутриционист Џ.Џ. Вирџин, објавува „SheFinds“.
Д-р Шанахан нагласува дека е важно да се запомнат неколку од најпроблематичните масла, вклучувајќи масло од пченка, соја, сончоглед, шафран и оризово трици. Тој додава дека овие масла често се поврзуваат со воспаление, формирање на токсични соединенија во телото, инсулинска резистенција и тешкотии при губење на тежината.
Важно е да се изберат поприродни извори на масти
Рафинираните масла се наоѓаат во различни производи, од преливи за салати до разни грицки и протеински плочки. Дури и храната што навидум се смета за здрава или погодна за диета често ги содржи овие масла. Експертите препорачуваат, колку што е можно повеќе, да избираме поприродни извори на масти.
Лекарот д-р Џош Акс советува користење поздрави алтернативи, како што се екстра девственото маслиново масло, масло од авокадо и кокос или разни масла од јаткасти плодови.
„Екстра девственото маслиново масло е богато со мононезаситени масти и антиоксиданси, идеално за салати и готвење на ниски температури“, истакнува тој.
Повремената консумација на рафинирани масла не е проблем, но за долгорочен напредок и намалување на воспалението, важно е да го намалите нивниот внес во вашата дневна исхрана.