Кромидот често се користи во салати и како ароматичен додаток на јадења, но неговата улога не е само кулинарска. Овој зеленчук со ниска калорична вредност е богат со витамини, минерали и антиоксиданси кои имаат позитивен ефект врз целокупното здравје на организмот. Ако јадете млад кромид секој ден, еве како тој влијае на вашето здравје:
Го зајакнува имунитетот
Благодарение на високата содржина на витамин Ц и антиоксиданси, кромидот го зајакнува имунолошкиот систем. Особено е корисен во преодните сезони кога настинките и вирусите се почести. Редовното внесување на млад кромид може да му помогне на телото да се заштити од инфекции.
Здравје на срцето и крвните садови
Состојките како што се алицинот и кверцетинот што се наоѓаат во кромидот имаат корисен ефект врз срцето. Тие можат да помогнат во намалувањето на крвниот притисок, подобрување на циркулацијата, намалување на лошиот холестерол и намалување на ризикот од срцеви заболувања.
Го подобрува варењето на храната
Кромидот го стимулира растот на корисни бактерии во цревата, што го подобрува варењето на храната. Исто така, содржи природни влакна кои го олеснуваат празнењето на цревата и ја намалуваат надуеноста, идеално за оние кои сакаат избалансиран дигестивен систем.
Ги зајакнува коските
Калциумот и витаминот К во младото кромидче се важни за одржување на цврстината и здравјето на коските. Редовната консумација може да помогне во спречување на остеопороза, особено кај постарите лица.
Убава и поздрава кожа
Витамините А и Ц во младото кромидче го зголемуваат производството на колаген, се борат против слободните радикали и можат да го забават појавувањето на брчки и да ја смират сувата кожа, велат од Health Shots. Редовната консумација може да придонесе за посвеж изглед.
Ги ублажува мускулните грчеви
Минералите калиум и магнезиум што се наоѓаат во кромидот помагаат во опуштањето на мускулите и намалувањето на непријатните грчеви. Луѓето кои често се соочуваат со мускулни грчеви можат да имаат корист од честата консумација на млад кромид.