Многу од нас се обидуваат да се хранат здраво – избираме храна богата со растителни влакна, витамини и добри масти, но вагата сè уште покажува несакани бројки.
Иако индивидуално се корисни за здравјето, некои комбинации на храна всушност можат да го забават варењето на храната, да го зголемат нивото на шеќер во крвта или да го поттикнат таложењето на мастите.
Една од најчестите грешки се случува кога комбинираме овошје и јаткасти плодови во ист оброк, особено како ужина.
Зошто оваа комбинација може да биде проблематична?
На прв поглед, комбинацијата од банана и бадеми или јаболко и путер од кикирики изгледа како идеален избор – природни шеќери од овошјето и здрави масти од јаткастите плодови. Но, токму оваа комбинација може да го забави варењето на храната и да предизвика нагло зголемување, а потоа и пад на шеќерот во крвта, што го стимулира гладот и ги зголемува шансите за прејадување.
Овошјето брзо се вари и најдобро делува кога се јаде самостојно. Кога се комбинира со масна или тешко сварлива храна, може да предизвика ферментација во цревата, надуеност, па дури и мал воспалителен одговор во телото.
Што препорачуваат нутриционистите?
Нутриционистите советуваат овошјето, особено она со висока содржина на шеќер (како банани, грозје или манго), да се јаде самостојно, идеално наутро или како посебен оброк. Подобро е да се консумираат јаткасти плодови со зеленчук, житарки или како дел од главниот оброк, отколку во комбинација со овошје.
Ова не значи дека никогаш повеќе не треба да јадеме јаболко со путер од кикирики – проблемот се јавува кога таквите комбинации се јадат секојдневно, во прекумерни количини или во погрешно време од денот.
Здравата исхрана не зависи само од тоа што јадеме, туку и од тоа како и со што ја комбинираме храната. Понекогаш, токму овие мали навики се клучот за успешно слабеење или подобро дигестивно здравје.