9 мај, 2025
ПочетнаЗДРАВЈЕУтре е Велики петок. Еве која е најздравата риба што можеме да...

Утре е Велики петок. Еве која е најздравата риба што можеме да ја јадеме

Велики Петок е ден на пост и воздржување, а многу христијани традиционално го слават со риба. Но, дали некогаш сте се запрашале која риба е најздравиот избор?

Според препораките на нутриционистите, мрсната риба како што се сардината, скушата и сарделата се меѓу најздравите видови што можеме да ги консумираме. Тие се богати со омега-3 масни киселини, протеини, витамин Д и селен, хранливи материи кои го штитат срцето, мозокот и имунитетот.

Сардините, кои многумина продолжуваат неправедно да ги игнорираат поради нивната едноставност и цена, всушност се вистинска нутритивна бомба. Покрај тоа што е достапен речиси цела година, најчесто е од домашно потекло, што дополнително придонесува за неговиот квалитет. Има повеќе омега-3 масни киселини од скушата, поевтино е и не содржи толку тешки метали како големите риби како туната.

Белата риба како полесна опција

Доколку барате нешто полесно, добар избор се осличот и орадата. Осличот е лесно сварлив и често се подготвува во континенталните региони, додека орадата, особено онаа што се одгледува на Јадранот, содржи цврсти количини на здрави масти и има понежен вкус.

Нутриционистите советуваат рибата да ја подготвиме на скара, да ја вариме или да ја печеме во рерна, со минимално масло. Избегнувајте пржење бидејќи ја намалува хранливата вредност на рибата и го зголемува внесот на нездрави масти. Како прилог се препорачува варена блитва со компири, леќа или ориз од цело зрно.

И додека белото вино обично се пие со риба, на Велики петок многумина ќе посегнат по чаша црвено. Овој гест има длабока симболика, црвено вино се пие во спомен на Христовата крв пролеана на крстот. Експертите забележуваат дека умереното консумирање на црвено вино може да има и корисни ефекти врз срцето, благодарение на антиоксидансите како ресвератрол.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП