2 април, 2025
ПочетнаЗДРАВЈЕПопуларната опција за појадок не е толку здрава како што можеби мислите

Популарната опција за појадок не е толку здрава како што можеби мислите

Начинот како го започнуваме денот во голема мера влијае на нашето расположение и нивото на енергија во остатокот од денот – а појадокот игра голема улога во тоа.

Прескокнувањето на оброците или брзото јадење во движење може да доведе до чувство на напнатост и ненадејни флуктуации на енергијата, особено ако консумирате храна која предизвикува скокови на шеќерот во крвта. Сепак, многумина сè уште несвесно избираат опции за кои веруваат дека се здрави, а всушност можат да го саботираат нивното здравје.

Нутриционистката Дани Лебовиц ја нагласува важноста на појадокот за долгорочно здравје.

„Појадокот не е само начин да го наполните вашиот стомак – тој игра важна улога во вашето целокупно здравје“, изјави таа.

Таа додава дека редовното појадок е поврзано со подобра исхрана, постабилна енергија и намален ризик од срцеви заболувања и дијабетес.

Дијабетологот Адријан Хернандез нагласува дека појадокот е клучен и за метаболизмот, контролата на шеќерот во крвта и спречување на прејадување подоцна во текот на денот.

Сепак, постои една опција за брз појадок за која експертите конкретно предупредуваат дека всушност не е здрава.

Додека многу луѓе сметаат дека протеинските барови се удобен и здрав појадок, Лебовиц предупредува дека тие често се полни со шеќер или вештачки засладувачи: „Најголемиот проблем е што не ве заситуваат. Многу од нив содржат протеини во изолирана форма, наместо како дел од целосна храна како јајца или грчки јогурт“.

Може да предизвика проблеми со варењето и ненадејни скокови на шеќерот

Освен што предизвикуваат ненадејни скокови на шеќерот во крвта, тие често содржат состојки кои предизвикуваат дигестивни нарушувања. Друга честа замка е ароматизираниот јогурт со гранола – иако изгледа здраво, всушност е полн со додадени шеќери, а гранолата често е богата со калории и масти и ниска со влакна.

Експертите предлагаат неколку едноставни и поздрави замени. Наместо протеински шипки, Лебовиц препорачува оброк кој содржи целосна храна, како што се варени јајца и овошје или овесна каша со семе од чиа, путер од јаткасти плодови и бобинки. „Ваквиот појадок обезбедува повеќе протеини, здрави масти и растителни влакна, што значи подолго ситост, подобра контрола на шеќерот во крвта и помал ризик од подоцнежни напади на глад“, заклучил Лебовиц.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП