Поскапувањата на основните животни намирници во Македонија се чувствуваат на секој чекор.
Семејствата, кои веќе се борат со економската криза, се принудени да ја променат својата рутина за купување и готвење, барајќи нови начини за намалување на трошоците за храна.
Личните приказни на семејства покажуваат какви промени се случуваат и како тие се адаптираат на новите реалности.
Калина и Марко, млад пар со две деца, споделуваат како поскапувањето на храната влијаело на нивниот семеен буџет.
„Секој месец правиме план за купување и се трудиме да се држиме до него. Речиси ги избегнуваме супермаркетите и почнавме да купуваме од локалните пазарчиња. Понекогаш дури и размислуваме за тоа да одгледуваме зеленчук во нашиот двор“, вели Калина.
Тие исто така започнале да готват поедноставни јадења, користејќи намирници кои се достапни по пониски цени.
Според последните статистики, цените на основните намирници, како што се брашното, млекото и месото, значително пораснаа, што ги принуди семејствата да бараат алтернативи.
„Многу семејства почнаа да користат повеќе сезонски овошја и зеленчуци, како и да готват јадења кои се постојат од помалку скапи намирници. Ова не само што е економично, туку и здраво“, објаснува диететичарот Ангела Стојковска-Видоевска.
Иван и Весна, родители на три деца, споделуваат слично искуство:
„Порано купувавме многу подготвени оброци, но сега правиме домашни оброци. На пример, наместо да купуваме готови сосови, сами правиме, и тоа многу заштедува. Исто така, го зголемивме внесот на растителна храна, што не само што е поевтино, туку и поздраво“, вели Весна.
Економистите, пак, истакнуваат дека промените во навиките за купување и готвење ќе продолжат.
„Поради порастот на цените, потрошувачите се принудени да размислуваат поинаку. Ова може да доведе до позитивни промени во исхраната, особено ако се фокусираат на домашно готвене и локално произведени производи“, велат експертите.
Семејствата исто така бараат иновации во начинот на планирање на оброците.
Б.З.М.