27 април, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕЗа намалување на крвниот притисок вклучете ги овие намирници во исхраната

За намалување на крвниот притисок вклучете ги овие намирници во исхраната

Јадењето храна со хранливи материи како што се калиум и магнезиум, освен што е корисно за целокупното здравје, може да помогне и во намалување на крвниот притисок.

Хипертензијата или високиот крвен притисок е најчестиот ризик фактор за срцеви заболувања што може да се спречи. Над милијарда луѓе ширум светот имаат висок крвен притисок, но промените во животниот стил и модификациите на исхраната можат да помогнат да се намали, а исто така да се намали ризикот од срцеви заболувања.

Вклучувањето на одредени видови храна во вашата исхрана, особено оние со калиум и магнезиум, може да помогне во намалувањето на крвниот притисок.

Цитруси

Цитрусното овошје може да помогне во намалување на крвниот притисок. Тие се полни со витамини, минерали и растителни соединенија кои можат да помогнат во одржувањето на здравјето на срцето со намалување на факторите на ризик за срцеви заболувања како што е високиот крвен притисок.

Лосос

Лососот и другите масни риби се одлични извори на омега-3 масти, кои имаат значителни придобивки за срцето. Овие масти можат да помогнат во намалување на крвниот притисок со намалување на воспалението.

Лиснат зеленчук

Блитвата и спанаќот се два примери на лиснат зеленчук кои можат да помогнат во намалување на крвниот притисок. Овој лиснат зеленчук е извор на хранливи материи како калиум и магнезиум, кои поддржуваат оптимални нивоа на крвен притисок.

На пример, една шолја сварена блитва обезбедува 20 проценти и 36 проценти од дневните потреби за калиум и магнезиум, соодветно.

Јаткасти плодови

Јаткастите плодови и семките можат да имаат корисен ефект врз крвниот притисок. Примери на јаткасти плодови и семки кои треба да се јадат како дел од урамнотежена исхрана насочена кон намалување на крвниот притисок вклучуваат: семки од тиква, семки од лен, семки од чиа, ф’стаци, ореви и бадеми.

Маслиново масло

Маслиновото масло има бројни здравствени придобивки, вклучително и намалување на крвниот притисок и други фактори на ризик за срцеви заболувања. Преглед на студии од 2020-та година покажа дека поради хранливите материи и растителните соединенија во маслиновото масло, како што се омега-9 масната киселина олеинска киселина и антиоксидантните полифеноли, тоа може да биде корисен дел од диетата насочена кон намалување на крвниот притисок.

Моркови

Крцкавите, слатки и хранливи моркови се основна во исхраната на многу луѓе. Тој е богат со растителни соединенија кои можат да бидат вклучени во различни здравствени процеси, како што е управувањето со крвниот притисок.

Студија од 2023-та година покажа дека шансите за висок крвен притисок се намалуваат за 10 проценти на околу 100 грама моркови јадени дневно.

Јајца

Не само што јајцата се богати со хранливи материи, туку истражувањата покажуваат и дека тие можат да бидат дел од балансирана исхрана за контрола на крвниот притисок.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП