21 април, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАШто можеме да очекуваме на новите „MacBook Air“ компјутери?

Што можеме да очекуваме на новите „MacBook Air“ компјутери?

Според најновите инсајдерски информации, кон крајот на март на пазарот ќе пристигнат новите „Apple MacBook Air“ модели на компјутери со дијагонални должини од 13 и 15 инчи, што ќе биде освежување особено за тринаесетинчниот модел, од последниот беше објавен во јуни 2022-ра година.

Моментално е најстариот „Mac“ во сегашното производство на „Apple“, кој не е „апдејтиран“ 600 дена. За среќа, тоа нема да биде така уште долго, судејќи по изворите, кои носат и пет карактеристики кои можеме да ги очекуваме кај двата нови модели.

Првиот од нив е секако процесорот. Јадрото на „Apple M3“ чипот треба да ги напојува двата нови модели на „MacBook Air“, а аналитичарите очекуваат тоа да биде чип со сличен број на јадра на процесорот и графичкиот процесор како „M2“ процесорот во сегашните модели на „MacBook Air“ од 13 и 15 инчи. Сепак, неговата архитектура е помоќна, ако се земе предвид напредниот процес на производство од 3 nm на кој е направен.

Врз основа на тест вредностите што овој чип ги има на четиринаесетинчниот „MacBook Pro“ модел, знаеме дека „M3“ има оценка за едно јадро од околу 3.000 поени, додека резултатот со повеќе јадра е 11.700 поени. Ако го земеме предвид чипот „M2“ во актуелниот „MacBook Air“ компјутер, каде што резултатите со еднојадрени и повеќејадрени постигнуваат 2.600 и 9.700 поени, соодветно, заклучокот е дека „M3“ е околу 20 проценти побрз од неговиот претходник „M2“.

Друга карактеристика е тоа што овој чип вклучува забрзани ефекти на „Ray-Tracing“, што значително ја зголемува брзината на сложениот процес на рендерирање. Оваа технологија ги моделира својствата на светлината додека таа е во интеракција со сцената, дозволувајќи им на апликациите да создаваат исклучително реални и физички прецизни слики. Ова треба да се одрази и на игрите во подобрувањето на стапката на слики, но најголемото влијание на оваа технологија ќе се види преку програмите како „Blender“ или „Cinema4D“.

Следната работа е што основниот „Apple M3“ чип вклучува поддршка за декодирање „AV1“, што треба да обезбеди значително подобрување при гледање видео содржини на уредите „Mac“. Не само што заштедува пропусен опсег, туку нуди и поефикасна репродукција на услуги за стриминг за дополнително да го продолжи животниот век на батеријата.

Четвртата карактеристика вклучува т.н Функцијата за динамично кеширање, која за разлика од традиционалните графички процесори, ја распределува локалната употреба на меморија во хардверот во реално време. Тоа драматично ја зголемува просечната искористеност на графичкиот процесор, што значително ги зголемува перформансите за тешки професионални апликации и игри, пишува „MacRumors“.

Конечно, последната од петте карактеристики што можеме да ги очекуваме кај двата нови модели е Wi-Fi 6E, која работи на фреквенција од 6 GHz со цел да се зголеми пропусниот опсег. Ова значи дека може да работи со поголема безжична брзина, со помала латентност и помали пречки во сигналот, се додека поддржаниот уред е поврзан на рутер Wi-Fi 6E.

Wi-Fi 6E може да се справи со повеќе истовремени врски без да ги нарушува перформансите, што го прави идеален за средини со многу поврзани уреди, како што се модерни канцеларии. Освен актуелните модели на „MacBook Air“ во сегашната гама на „Apple“, сите „Mac“ компјутери сега ја поддржуваат оваа мрежа, што исто така укажува дека можеме да ја очекуваме и кај компјутерите од следната генерација на „MacBook Air“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП