1 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕОсвен што е вкусен, овој зачин има и придобивки за нашето здравје

Освен што е вкусен, овој зачин има и придобивки за нашето здравје

Каранфилчето е разноврсен зачин кој додава вкус на јадењата додека дава и здравствени придобивки.

Можеби го знаете како една од главните состојки во варено вино или како главен зачин во индиската кујна.

Студиите на животни открија дека соединенијата во каранфилчето може да имаат неколку здравствени придобивки, вклучително и поддршка на здравјето на црниот дроб и помагање за стабилизирање на нивото на шеќер во крвта.

Содржи важни хранливи материи

Каранфилчето содржи влакна, витамини и минерали, така што користењето на целото или мелено каранфилче за да додадете вкус на вашата храна може да обезбеди некои важни хранливи материи. Една кафена лажичка (околу два грама) мелено каранфилче содржи: шест калории, еден грам јаглени хидрати, еден грам влакна, 55 отсто од дневната вредност на манган и два отсто од вредноста на витаминот К.

Голем дел од антиоксиданси

Освен што содржи неколку важни витамини и минерали, каранфилчето е богато со антиоксиданси, кои го намалуваат оксидативниот стрес. Тие исто така содржат соединение еугенол, за кое се покажало дека делува како природен антиоксиданс.

Може да помогне во заштитата од рак

Некои истражувања сугерираат дека соединенијата кои се наоѓаат во каранфилчето може да помогнат во заштитата од рак. Една студија покажа дека екстрактот од каранфилче помага да се запре растот на туморот и помага да се уништат клетките на ракот. Се покажало дека еугенолот кој се наоѓа во каранфилчето има и антиканцерогени својства.

Може да убие бактерии

Каранфилчето има антимикробни својства, што значи дека може да помогне да се запре растот на бактериите. Едно истражување покажа дека етеричното масло од каранфилче убива три вообичаени типови на бактерии, вклучувајќи ја и ешерихија коли, вид на бактерии кои можат да предизвикаат труење со храна. Исто така, антибактериските својства го спречуваат растот на бактериите во усната шуплина.

Може да го подобри здравјето на црниот дроб

Истражувањата покажуваат дека корисните соединенија во каранфилчето можат да помогнат во здравјето на црниот дроб. Соединението еугенол може да биде особено корисно за црниот дроб. Во една студија на животни, глувците биле хранети со мешавини за заболување на масни црниот дроб кои содржат масло од каранфилче или еугенол. Двете мешавини ја подобрија функцијата на црниот дроб, го намалија воспалението и го намалија оксидативниот стрес.

За жал, истражувањата за хепатопротективните ефекти на каранфилчето и еугенолот кај луѓето се ограничени. Сепак, една мала студија покажа дека земањето додатоци на еугенол за една недела го намалува нивото на глутатион-S-трансфераза (GST), семејство на ензими вклучени во детоксикација што често е маркер за заболување на црниот дроб.

Може да помогне во регулирањето на шеќерот во крвта

Истражувањата покажуваат дека соединенијата кои се наоѓаат во каранфилчето можат да помогнат во одржувањето на шеќерот во крвта под контрола. Студија на животни покажа дека екстрактот од каранфилче помага во умерени скокови на шеќерот во крвта кај глувците со дијабетес.

Може да помогне во здравјето на коските

Ниската коскена маса е состојба која влијае на околу 43 милиони постари возрасни лица само во САД и може да доведе до развој на остеопороза, што може да го зголеми ризикот од фрактури. Студиите врз животни покажаа дека некои од соединенијата на каранфилчето помагаат да се зачува коскената маса.

Може да ги намали чиревите на желудникот

Некои истражувања сугерираат дека соединенијата кои се наоѓаат во каранфилчето може да помогнат во лекувањето на чир на желудникот. Исто така познат како пептичен улкус, чир на желудникот се болни рани кои се формираат во слузницата на желудникот или хранопроводникот.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП