21 февруари, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАЗа Германија лошо, а за Македонија полошо - како рецесијата ќе се...

За Германија лошо, а за Македонија полошо – како рецесијата ќе се одрази врз нашата земја?

Германија, најголемата економија во Европа, влезена е во рецесија, покажаа ревидирани официјални податоци.

Бруто домашниот производ (БДП) на Германија се намали за 0,3% откако во претходното тромесечје паднал за 0,5%. Високите цени, слабата побарувачка од Кина и Русија и проблемите со снабдувањето со гас беа главните фактори кои придонесоа за лошите перформанси на германската економија.

Како ќе се одрази оваа рецесија врз нашата земја, која зависи од извозот на производи и услуги кон Германија?

Економистите предвидуваат дека нашата земја ќе биде сериозно погодена од негативните трендови во Германија, бидејќи околу 30% од нашиот извоз оди на германскиот пазар.

Според познавачите, нашата земја треба да се подготви за пониска економска раст, поголема невработеност и поголема инфлација во иднината.

„Германија е најважниот пазар за нашите извозници, особено за оние кои произведуваат автомобилски делови, машини, хемикалии и текстил. Ако Германија има помала потрошувачка и инвестициска активност, тоа значи дека ќе има помала побарувачка за нашите производи и услуги. Тоа ќе доведе до намалување на приходите и профитите на нашите фирми, кои може да се приморани да ги намалат своите трошоци, вклучувајќи го и бројот на вработените. Ова ќе има негативен ефект врз нашата економија, бидејќи ќе се намали потрошувачката на домашните домаќинства и ќе се зголеми притисокот врз јавните финансии. Исто така, високите цени на енергија и суровини ќе ја зголемат инфлацијата, која ќе ја намали реалната куповна моќ на граѓаните”, велат економистите.

Нашата земја, додаваат тие, треба да ги искористи своите компаративни предности и да се фокусира на диверзификација на извозот кон други пазари, особено кон земјите од регионот и од Европската Унија.

Исто така, посочуваат експертите, треба да се зголемат инвестициите во иновации, образование и инфраструктура, кои ќе ја подобрат конкурентноста и производителноста на нашата економија.

„Нашата земја не може да остане имуна на она што се случува во Германија и во светот. Но може да се прилагоди и да се подготви за предизвиците кои нè очекуваат. Затоа, потребно е да се засили соработката помеѓу јавниот и приватниот сектор, да се поддржат реформите и да се искористат можностите кои ни ги нуди европската интеграција. Само така можеме да ја заштитиме нашата економија и да ја подобриме квалитетот на живот на нашите граѓани”, објаснуваат експертите.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП