петок, 8 декември 2023
ПочетнаМАКЕДОНИЈАКако е да се биде европски првак по загаден воздух - еве...

Како е да се биде европски првак по загаден воздух – еве што мислат „шампионите“ од Македонија за текстот на „Гардијан“

Етаблираниот весник „Гардијан“ ја прогласи Македонија за земја со најтоксичен воздух во Европа. Околу 98 отсто од европските граѓани дишат отровен, многу штетен загаден воздух, кој е поврзан со околу 400.000 смртни случаи годишно, а Македонија е најтешко погодена, покажа истражувањето на британскиот дневен весник.

Весникот пишува дека речиси две третини од луѓето ширум Македонија живеат во области со ПМ2,5 честички над дозволеното, додека во четири области било откриено дека имаат загаденост на воздухот речиси шест пати повеќе од дозволената бројка.

ПМ 2,5 честичките се многу ситни честички кои можат да се вдишат и да предизвикаат сериозни здравствени проблеми, како што се болести на срцето, белите дробови и рак.

Според Светската здравствена организација (СЗО), безбедната граница за ПМ 2,5 честички е 10 микрограми по кубен метар (µg/m3) на годишно ниво. Но, според „Гардијан“, просечната концентрација на ПМ 2,5 честички во Македонија е 40 µg/m3, а во некои области достигнува и до 60 µg/m3.

Жителите на Македонија се жалат за токсичниот воздух што го дишат и кој им го загорчува животот, па воопшто не се горди на „титулата“ што им ја додели весникот – шампиони во Европа по најтоксичен воздух.

Денар направи анкета со граѓани и ги прашавме нашите соговорници што мислат за најновата анализа на „Гардијан“ во однос на загадувањето во Македонија.

„Воздухот е ужасен. Не можеш да дишеш нормално. Секогаш имам кашлица и болки во грлото, особено во зима. Мислам дека ова е една од причините зашто имам астма“, ни изјави Ана-Марија, 34 годишна учителка од Скопје.

23-годишниот Бобан Стефковски, студент од Тетово, пак, вели дека не може да замисли да излезе од дома без маска на устата.

„Секогаш кога излегувам надвор морам да носам маска. Не само поради коронавирусот, туку најмногу поради загадениот воздух. Видов дека има студии кои покажуваат дека загадениот воздух ја зголемува смртноста. Тоа е страшно. Воопшто не ме чуди тоа што сме шампиони во Европа по загаденост“, ни изјави Стефковски.

И битолчанката Елена Благоевска вели дека тешко се дише во зима.

„Најтешко се дише во текот на зимските месеци. Воздухот тогаш е полн со чад и смрди на изгорена пластика. Луѓето сè уште користат дрва и јаглен за греење. Има и многу автомобили кои испуштаат издувни гасови. Немаме доволно зеленило и паркови кои би го подобриле квалитетот на воздухот“, изјави Благоевска.

Владата на Македонија веќе подолго време посочува дека е свесна за проблемот и дека презема мерки за негово решавање. Некои од мерките се: забрана на возење на стари и загадувачки возила, поддршка за користење на обновливи извори на енергија, посадување нови дрва и цвеќиња, како и подигање на свеста кај граѓаните за значењето на чист воздух.

Но, очигледно, овие мерки се покажале како недоволни и бавни, а жителите бараат посилна и поефикасна акција од страна на властите.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП