Со приближувањето на есента, многу луѓе се подготвуваат за печење ракија, традиционален македонски пијалак кој се произведува од различни видови овошје, а најчесто од грозје.
Но, не сите имаат свој казан за оваа цел, па затоа им се обраќаат на оние кои ги изнајмуваат своите казани.
Еден од нив е чичко Милан од Неготино, кој вели дека има казан од 120 литри и го изнајмува за 1.200 денари дневно.
„Го наследив казанот од мојот дедо, кој беше вистински мајстор за печење ракија. Јас не печам толку често, па затоа решив да им го изнајмувам на другите кои сакаат да испечат своја ракија. Така и јас заработувам некој денар, а и луѓето ќе си завршат работа”, раскажува чичко Милан.
Тој додава дека постои голем интерес за неговиот казан, особено во периодот од септември до ноември, кога се бере овошјето.
Обично го изнајмува казанот за 24 часа, но ако има повеќе барања, може да го скрати времетраењето на 12 часа, но цената не ја менува.
Чичко Милан вели дека тој не одговара за квалитетот на ракијата што ја печат неговите клиенти, туку само им обезбедува казан и неопходната опрема.
„Јас не сум одговорен за тоа каква ракија ќе испечат луѓето. Тие треба да знаат како да се подготват, како да ја контролираат температурата, како да ја разредат ракијата итн. Јас само им давам казан и неколку црева и лонци. Сè останато е на нив”, кажува нашиот соговорник.
Денар разговараше и со скопјанец кој секоја година изнајмува казан за печење ракија.
Зоран Ѓурчинов од Ѓорче Петров вели дека повеќе му се исплати да го изнајми казанот 3-4 дена и да плати 80 евра за услугата, отколку да купи нов казан и да нема каде да го чува во текот на зимата, пролетта и летото.
„Секако дека има разлика од казан до казан, но затоа јас секоја година изнајмувам од исто место, бидејќи знам дека тој казан вади добра ракија. Изнајмувам казан од 80 литри и обично печам околу 300 литри ракија од грозје годишно, а тоа е доволно за мене и за моето семејство, па дури и за моите пријатели и соседи. Ракијата не ја продавам, туку ја пијам за здравје. Ракијата е нешто што треба да се ужива додека се консумира, а не да се злоупотребува и да се прави бизнис од неа. Ракијата е дел од нашата култура и традиција, а не од нашата економија“, заклучува Ѓурчинов.
Б.З.М.