20 јуни, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАПрофити од милијарди на западните компании остануваат блокирани во Русија

Профити од милијарди на западните компании остануваат блокирани во Русија

Западните компании кои останаа да работат во Русија по инвазијата на Украина, генерираат профит од милијарди долари, но Кремљ им го блокираше пристапот до парите во обид да го зголеми притисокот врз „непријателските“ држави.

Групите од слични земји сочинуваат 18 милијарди долари од профитот од 20 милијарди долари во Русија што го пријавија меѓународните компании само во 2022-ра година, и 199 милијарди долари од бруто приходот од 217 милијарди долари во Русија, покажуваат податоците на Киевската школа за економија (KSE).

„Податоците можеби значително пораснаа оттогаш, иако е невозможно точно да се процени колку, бидејќи меѓународните компании кои работат во Русија ги објавуваат своите годишни резултати само еднаш годишно“, рече заменик-директорот за развој на „KSE“, Андриј Оноприенко, кој ги собираше податоците.

Домашните профити на компаниите од „BP“ до „Citigroup“ се блокирани во Русија, откако минатата година беше воведена забрана за исплата на дивиденди на бизниси од „непријателски“ земји, вклучувајќи ги САД, Велика Британија и сите земји-членки на Европската унија. Иако таквите трансакции може да бидат одобрени во исклучителни околности, неколку такви овластувања се издадени.

„Десетици милијарди во долари се блокирани во Русија и нема начин да ги извадиме“, вели извршниот директор на голема компанија со седиште во земја која не се смета за непријателска.

Големината на приходите и профитот ја одразуваат не само континуираната важност на западните компании за руската економија, туку и дилемата со која се соочуваат што да прават со нивните операции во изолираната земја.

Многу странски бизниси се обидуваат да ги продадат своите руски подружници, но секој договор бара одобрение од Москва и е предмет на огромни попусти на цените. Во последните денови, „British American Tobacco“ и шведскиот производител на камиони „Volvo“ објавија договори за пренос на нивните средства во земјата на локалните сопственици.

Меѓу компаниите од „непријателско“ потекло кои сè уште се активни во Русија, австриската банка „Raiffeisen“ објави најголема добивка на земјата за 2022-ра година од 2 милијарди долари, покажуваат податоците на „КЅЕ“.

Американските групи „Philip Morris“ и „PepsiCo“ остварија профит од 775 милиони долари, односно 718 милиони долари. Шведскиот производител на камиони „Scania“ објави профит во Русија од 621 милион долари во 2022-ра година, што ја прави најпрофитабилната од компаниите што оттогаш ја напуштиле земјата.

Додека „Raiffeisen“, најголемата западна банка со операции во Русија, рече дека „нема пристап“ до својот профит во земјата, таа не ја отпиша својата вредност од својот бизнис.

„Philip Morris“ одби да коментира, а „PepsiCo“ и „Scania“ не одговорија на барањата за коментар.

Компаниите со седиште во САД остварија најголем вкупен профит од 4,9 милијарди долари, покажаа податоците на „KSE“, а потоа следат германските, австриските и швајцарските компании со профит од 2,4 милијарди долари, 1,9 милијарди долари и 1 милијарда долари, соодветно.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП