2 март, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАПаричната маса во еврозоната се намалува за прв пат по 13 години

Паричната маса во еврозоната се намалува за прв пат по 13 години

Паричната маса во еврозоната се намали за прв пат од 2010-та година, бидејќи кредитирањето на приватниот сектор стагнира и депозитите паднаа. Како резултат на тоа, економистите предупредуваат дека финансискиот притисок дополнително ќе се влоши во иднина, пишува „Financial Times“.

Паричната маса е една од главните индикатори што ги следи Европската централна банка за следење на влијанието на затегнувањето на монетарната политика. Бидејќи кредитирањето пресушува и краткорочните депозити се намалуваат, се очекува забавување на економската активност и намалување на инфлаторните притисоци.

Најновите податоци ќе ја поттикнат дебатата во управниот совет на Европската централна банка (ЕЦБ) за тоа дали да се паузираат зголемувањата на каматните стапки за прв пат од јули 2022-ра година на нивниот следен состанок на 14-ти септември.

Сè повеќе членови на советот велат дека инфлацијата веќе забавува и дополнително го зголемува ризикот од предизвикување непотребно болна рецесија. Сепак, аналитичарите велат дека инфлацијата од 5,3% во јули сѐ уште е далеку над целта на ЕЦБ од 2%. Економистите велат дека одлуката е „фрлање паричка“ што може да зависи од тоа колку е забавена инфлацијата во август.

Мерката на ЕЦБ за сите пари во системот на еврозоната – М3, која вклучува депозити, заеми, пари во оптек и разни финансиски инструменти – падна за 0,4% во годината до крајот на јули, во однос на растот од 0,6% во јуни, ЕЦБ соопшти во понеделникот.

Според економистите, податоците покажуваат дека невиденото зголемување на основната депозитна стапка на ЕЦБ од -0,5% на 3,75% во текот на изминатата година, како и намалувањето на билансот, функционираат според планираното, поддржувајќи ги аргументите во корист на пауза.

„Во однос на средствата во билансите на банките… работите не изгледаат лошо откако кредитниот раст пропадна за корпорациите, а особено за домаќинствата“, напиша Фредерик Дукроз, шеф на макроекономското истражување во „Pictet Wealth Management“, на социјалната мрежа „X“. Тој вели дека ова е „одлика, а не грешка во монетарната политика“ и значи дека „ЕЦБ навистина може наскоро да престане со планинарењето“.

Главната причина за првиот пад на паричната маса на блокот во последните 13 години беше забавувањето на годишниот раст на кредитирањето на приватниот сектор на 1,6% во јули, најбавното темпо од 2016-та година. Кредитирањето на владите се намали за 2,7% – најголем пад од 2007-ма година.

„Годишниот раст на банкарското кредитирање продолжува брзо да опаѓа. Ова се должи на силниот пад на кредитирањето на деловниот сектор и постојаниот надолен тренд на кредитите на населението, кои главно се хипотекарни“, коментира Берт Кохлајн, економист во холандската банка „ING“.

Бизнисите и домаќинствата со рекордно темпо вадат пари од депозитите преку ноќ и тие паднаа за 10,5% во годината заклучно со јули. Ова во голема мера го одразува преминувањето кон фикснорочни депозити со повисок принос, кои скокнаа за 85% во истиот период.

Депозитите во целина, вклучувајќи ги и оние што ги поседуваат владините тела и финансиските институции, како и домаќинствата и компаниите, паднаа за рекордни 1,6% во годината заклучно со јули.

„Со оглед на тоа што економската активност веќе е во застој во моментов, монетарната политика ќе придонесе за послаб економски амбиент во наредните квартали“, коментира Кохлајн.

Економијата на еврозоната порасна за 0,3% во трите месеци до крајот на јуни во однос на претходниот квартал, со пад или стагнирање во претходните два квартали. Сепак, мрачните деловни истражувања укажуваат на веројатен пад во трите месеци до крајот на септември.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП