21 јуни, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАРизикот да ја погоди Земјата џиновски астероид е поголем отколку што се...

Ризикот да ја погоди Земјата џиновски астероид е поголем отколку што се мислеше

Нашата планета добро ги крие своите лузни, што е штета бидејќи доказите за претходните удари на астероиди би можеле да ни помогнат подобро да се подготвиме за следниот катастрофален удар.

Џејмс Гарвин, главен научник во Центарот за вселенски летови Годард на НАСА, верува дека погрешно сме ги протолкувале трагите од некои од посериозните удари на астероиди кои се случиле во изминатите милиони години.

Ако е во право, шансите да удри џиновски астероид на Земјата би можеле да бидат поголеми отколку што сугерираат сегашните проценки. Како што рече Гарвин во една презентација на неодамнешната научна конференција: „Тоа би било во опсегот на сериозни катастрофи“, пишува Science Alert.

Најпознатиот од сите удари на метеорити – ударот што ги уби диносаурусите и направи дупка во кората на она што сега е полуостров Јукатан пред околу 66 милиони години – е забележлив по неговото уништување на животот на Земјата.

Сепак, далеку помалите удари сè уште можат да предизвикаат голема штета и потенцијално да доведат до години на глад. Според некои проценки, астероиди широки километар паѓаат на површината на Земјата во наплив на топлина и прашина во просек на секои 600.000 години. Сепак, проценките се исто толку добри како и податоците што ги користиме за да правиме предвидувања.

За жал, геолошките записи стануваат сè потешки за читање, сето тоа благодарение на динамичните ветрови на Земјата и тектонските промени на нејзината површина. Дури и понови настани може да биде тешко да се толкуваат поради акумулацијата на прашина и организми.

Гарвин и неговиот тим користеа нов каталог на сателитски снимки со висока резолуција за да ги разгледаат одблизу остатоците од некои од најголемите кратери формирани во последните милион години, во обид подобро да ја проценат нивната вистинска големина. Врз основа на нивната анализа, голем број од овие кратери имаат бледи прстени над она што вообичаено се смета дека се нивните надворешни обрачи, што всушност ги прави поголеми отколку што се мислеше.

На пример, се смета дека кратер широк од 12 до 14 километри во Казахстан наречен Заминшин е создаден од метеорит со дијаметар од 200 до 400 метри што ја погодил Земјата пред околу 90.000 години – најновиот удар. Сепак, врз основа на нова анализа, овој голем настан можеше да биде уште покатастрофален, оставајќи кратер кој всушност е поблиску до 30 километри во дијаметар, пишува Science Alert.

Дијаметарот на рабовите на три други големи кратери исто така е повторно пресметан, и сите се удвоени или тројно зголемени. Сето ова сугерира дека објектите со големина од километар паѓаат на секои неколку десетици илјади години.

Додека сме зафатени со поставување системи за да се обидеме да избегнеме сериозен судир на астероид, се чини дека патот на Земјата ќе биде јасен уште некое време.

Ова истражување беше претставено на научната конференција во 2023 година, одржана во Вудлендс, северно од Хјустон, Тексас.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП