недела, 5 февруари 2023
ПочетнаКОМПАНИИ„Лукоил“ тајно ги откупува своите еврообврзници издадени пред војната

„Лукоил“ тајно ги откупува своите еврообврзници издадени пред војната

Големите руски компании, дури и оние против кои не се воведени санкции, го избегнуваат Волстрит да ги отплатат своите кредитни прашања издадени пред војната и санкциите, пишува „Bloomberg“.

Извори на агенцијата јавуваат дека нафтениот гигант „Лукоил“ – преку својата компанија „Лукоил Секјурити Лимитед“, своите еврообврзници ги купува преку брокери во Кипар.

Руската компанија ги објави своите планови преку кратко соопштение за медиумите, но без детали за условите. Заинтересираните за акцијата контактирале со брокери во Кипар и го купиле долгот преку трансакции преку шалтер.

Портпаролите на ЕУ, американското Министерство за финансии и британските власти кои ги надгледуваат санкциите не коментираа дали операцијата за откуп на долгот воопшто, а особено операцијата на „Лукоил“, претставува кршење на санкциите против Русија.

Во реалноста, нафтената компанија не е под санкции, но централните складишта ширум светот одбиваат да соработуваат со руски компании и тие се принудени да најдат алтернативи.

Вредноста на руските еврообврзници пред војната беше 85,6 милијарди евра, но се намали на 12,7 милијарди евра од почетокот на непријателствата, што ги натера САД, ЕУ и Велика Британија да го блокираат пристапот на руските компании до пазарите на капитал. Ситуацијата е многу комплицирана – плаќањата на купони и главнина се вршат, но со големо задоцнување.

Рускиот бизнис наоѓа алтернативи, откуп на средства, замени или директни плаќања на инвеститорите, но тоа се случува само за сметките во Русија. Многу руски компании, вклучувајќи ги „Уралкали“, „Норилск никел“ и „Металоинвест“, побараа од своите акционери дозвола да им плаќаат на инвеститорите директно во рубљи, наместо во деноминирана валута.

„Газпром“, исто така, префрли дел од своите обврски во евра на обврзници издадени во рубљи и планира целиот свој долг да го претвори во „домашна“ емисија на рубљата.

Проблемот со овие опции, сепак, е што двата главни европски депозитари, „Euroclear“ и „Clearstream“, не сакаат да процесираат корпоративни акции, како што се откуп на долгови, по воведувањето санкции против Русија, изјавија извори за „Bloomberg“. Двата депозитари одбија да ги коментираат овие информации.

Дмитриј Дорофеев, менаџер во инвестициската фирма „Armbrok“ со седиште во Ереван, верува дека во рок од неколку месеци целиот руски долг ќе биде купен од руски компании.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП