3 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕПолна со витамин Ц, ги штити коските и мозокот, го зајакнува срцето:...

Полна со витамин Ц, ги штити коските и мозокот, го зајакнува срцето: Оваа храна е златен рудник за вашето здравје

Се верува дека киселата зелка потекнува од Кина, уште пред 2.000 години. Со оглед на тоа што не постоеја модерни форми на зачувување на храната, како што се фрижидери и замрзнувачи, единствениот начин да се спречи брзото расипување на храната беше преку процесот на ферментација.

Ферментацијата на зелката се смета за најстар облик на зачувување на зелката и затоа се смета за еден од најважните извори на храна од 4 век п.н.е.

Денес киселата зелка најчесто се служи со оброци и е многу популарна во централна Европа, поточно во Германија. Има бројни здравствени придобивки, имајќи предвид дека има доволно количество на витамини Ц и К, доволно влакна, а исто така ја зајакнува енергијата и имунолошкиот систем со железо. Иако има бројни предности, треба да биде умерено, бидејќи зелката се ферментира со сол и е полна со натриум.

Половина шолја кисела зелка содржи 20 проценти од препорачаната дневна количина на натриум. Покрај тоа, содржи 13 калории, од кои 0 грама масти, 4 грама влакна, 7 грама јаглени хидрати, 2 грама шеќер и 1 грам протеини. Меѓу основните микронутриенти, содржи натриум, витамин Ц, витамин К, железо, манган, витамин Б6 и фолна киселина.

Сега кога ве запознавме со ова старо и многу корисно јадење, ќе ви ги претставиме неговите здравствени придобивки.

Го подобрува варењето

Киселата зелка содржи пробиотици, здрави бактерии кои први се борат против токсините во организмот и штетните бактерии. Тие исто така можат да го подобрат варењето и целокупното здравје и да спречат дијареа предизвикана од внесување на антибиотици. Истражувањата покажаа дека тие ја намалуваат и надуеноста и запек.

Го подобрува имунолошкиот систем

Како што споменавме, оваа супер храна е богата со пробиотици и тие го подобруваат балансот на бактериите во желудникот, што го прави вашиот стомачен ѕид здрав, а не испушта несакани материи во остатокот од телото, со што го штити вашиот имунолошки систем. Понатаму, редовното внесување на храна богата со пробиотици, како што е кисела зелка, може да го намали ризикот од развој на инфекции како што се настинки или инфекции на уринарниот тракт. Ако навистина се разболите, земањето пробиотици може да ви помогне да закрепнете до три пати побрзо отколку да не користите антибиотици. Киселата зелка е богата и со витамин Ц и железо, кои дополнително го зајакнуваат имунолошкиот систем, а познато е дека зголемениот внес на витамин Ц за време на настинка може значително да го забрза заздравувањето.

Го намалува стресот и го одржува здравјето на мозокот

Додека вашето расположение може да диктира што јадете, можно е и обратното. Она што го јадете може да влијае на вашето расположение и функцијата на мозокот. Сè поголем број истражувања покажуваат дека тоа што го јадеме влијае на тоа дали ќе бидеме среќни или мрачни. Создавањето здрава цревна флора го намалува стресот и го одржува мозокот здрав. Покрај тоа, пробиотиците од кисела зелка ја подобруваат меморијата, ги намалуваат симптомите на анксиозност, депресија, аутизам и опсесивно-компулсивно нарушување.

Го зајакнува срцето

Голем број на влакна и пробиотици го намалуваат нивото на холестерол, додека витаминот К2 го намалува ризикот од срцеви заболувања со тоа што го спречува создавањето на наслаги на калциум во артериите. Во една студија, се покажа дека редовното внесување на витамин К2 го намалува ризикот од смрт од срцеви заболувања за дури 57% во период од седум до 10 години. Додека друга студија покажа дека жените можат да го намалат ризикот од срцеви заболувања до 9% за секои 10 микрограми витамин К2 што го земаат на ден. На пример, една чаша кисела зелка содржи околу 6,6 микрограми од овој витамин.

Придонесува за поцврсти коски

Гореспоменатиот витамин К2 исто така игра голема улога во здравјето на коските. Знаеме дека жените кои влегуваат во менопауза имаат голем проблем со јачината на коските и густината на коските. Внесувањето на витамин К2 придонесува за побавно губење на коскената маса, а неколку студии покажаа дека редовното консумирање на овој витамин, било преку диета или преку додатоци, може да го намали ризикот од скршеници на ‘рбетот или колкот за 60 до 80%.

Сега кога ги знаете главните придобивки од оваа суперхрана, на вас останува да одлучите дали сами да направите кисела зелка или да купите од продавница. Наша препорака е секогаш да го направите сами затоа што точно ќе знаете што сте користеле. Затоа, би сакале да го привлечеме вашето внимание на фактот дека доколку одлучите да го купите, внимавајте да избегнувате додадени шеќери.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП