22 јули, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕСЗО повикува на ревизија на системот за ментално здравје

СЗО повикува на ревизија на системот за ментално здравје

Светската здравствена организација (WHO) повика на глобална трансформација на менталното здравје во воведот на најголемиот светски извештај за менталното здравје од почетокот на овој век, кој покажува дека депресијата и анксиозноста се зголемиле за 25 проценти во првата година од пандемија на коронавирус.

Речиси милијарда луѓе, или речиси еден од осум луѓе во светот живееле со ментални здравствени проблеми во 2019 година, пред пандемијата, а луѓето со тешки ментални болести умреле 10 до 20 години порано од остатокот од населението, предупредува извештајот.

СЗО предупредува дека инвестициите во менталното здравје не се зголемени во текот на годините на пандемијата, така што само два отсто од националниот буџет се посветени на менталното здравје, или помалку од еден процент од целата меѓународна помош.

Марк Ван Омерен од Одделот за ментално здравје во СЗО рече дека овој извештај предупредува на „големи страдања“ ширум светот, забележува агенцијата Франс прес.

Тој посочува дека ситуацијата е уште потешка за луѓето кои живеат во конфликтни зони каде што се проценува дека секој петти човек страда од психички проблем.

Младите, жените и луѓето кои веќе имаат проблеми со менталното здравје се најтешко погодени од коронавирусот и ограничувањата наметнати од владите.

Извештајот предупредува и на големите разлики меѓу земјите кога станува збор за пристапот до менталното здравје, пишува Франс прес.

Повеќе од 70 отсто од луѓето кои страдаат од психоза примаат терапија во земјите со високи приходи, но само 12 отсто во земјите со низок приход.

Извештајот повикува да се стави крај на стигматизацијата на менталните болести и се забележува дека дури и денес, 20 земји во светот ги криминализираат обидите за самоубиство.

Некои од најзначајните причини за депресија се сексуалната злоупотреба и злоупотребата на деца, се вели во извештајот, во кој се повикува и двете да се решат преку социјална грижа, поддршка за семејствата на кои им е потребна и програми за социјално и емоционално образование во училиштата.

Социјалните и економските нееднаквости, војната, климатската криза и здравствените закани како што се пандемиите се наведуваат како фактори на ризик за ментални болести.

„Секој од нас има контакт со некој кој има проблем со менталното здравје. Доброто ментално здравје значи добро физичко здравје и овој нов извештај дава убедлив аргумент за промена“, рече генералниот директор на СЗО, Тедрос Аданом Гебрејесус.

Тој посочи дека инвестирањето во менталното здравје е всушност инвестирање во подобар живот и иднина за сите.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП