недела, 3 јули 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАСВЕТМосква одлучи: Азов на суд, резервистите за размена

Москва одлучи: Азов на суд, резервистите за размена

Рускиот парламент денеска изјави дека војниците на украинскиот неонацистички баталјон Азов не може да се разменуваат, туку мора да им се суди за злосторства.

Украинските резервисти кои биле мобилизирани од властите можат да се вратат дома без судење. Комитетот за одбрана и безбедност на рускиот парламент, на чело со генерал полковник Андреј Картаполов, предложи да не се дозволи размена на „неонацистичките криминалци“.

Од друга страна, во Киев ја смируваат својата јавност дека никако не можеле да ги ослободат своите војници во челичарницата „Азовстал“ и дека предавањето е единствениот начин да се спасат животите на луѓето. Заменик-министерката за одбрана Ана Маљар остава надеж дека војниците од „Азовстал“ ќе бидат разменети со руски војници.

Во вторникот беше договорено околу 1.000 украински војници да го напуштат засолништето Азовстал без оружје. Само стотина од нив излегле во одреден временски период, но Украинците побарале продолжување на хуманитарниот коридор до 22 часот. На крајот, според претставниците на Министерството за одбрана на Русија, во вторникот излегле 694 украински војници, кои биле во подземната челичарница. Од нив 29 се ранети. Од 16 мај во „Азовстал“ се предале 959 украински војници, од кои 80 се ранети и сите се сместени во болницата во Новоазовск, која сега е под силно воено обезбедување.

Во засолништата на „Азовстал“ би можело да има уште околу 1.200 украински војници. Останува да видиме колку платеници се со нив. Кога последниот украински војник ќе го напушти „Азовстал“, руската армија темелно ќе ги провери сите подземни простории и ходници за никој да не се крие. Пред масовното предавање на украинските војници во „Азовстал“, Истражниот комитет на Руската Федерација соопшти дека се заробени вкупно околу 4.000 војници, од кои околу 200 офицери. Според оние што излегле од прифатилиштето, има големи залихи на „техничка вода“ што ја свариле пред да ја испијат, но храна има малку. Оние кои сакаат да продолжат да живеат ќе мора да го напуштат засолништето, а оние другите можат да размислуваат за животот и смртта некое време.

Интересно е што сите што се предадоа го симнаа амблемот на Азов од униформите, но не можат да го сокријат своето минато, бидејќи сите направиле разни тетоважи на телата и нацистичките обележја. Досега избегнуваа да зборуваат за размена на заробени војници во Киев. Веројатно сакаат да биде по принципот „се за се“, но Русите нема да се согласат со тоа, бидејќи заробија значително повеќе украински војници, од кои многумина се дезертери. И онака ќе ги пуштат тие дезертери да се вратат кај семејствата. Но, одреден број се плашат да се вратат на територијата контролирана од украинската армија, за да не бидат повторно испратени на фронтот.

Московските воени експерти објаснуваат дека има голема разлика во борбениот дух на украинските професионални војници и резервисти. Професионалците биле обучувани за урбана борба од западни воени инструктори. Затоа не ги напуштаат градовите, туку во првите ровови ги туркаат резервистите, кои најмногу гинат.

Руската армија ќе продолжи да ја применува тактиката на околните градови без да тера градски битки, за да ги спаси животите на своите војници.

Министерот за правда на Украина, Денис Маљуска, не кажа колку затвореници вкупно се помилувани, но посочи дека 363 од нив решиле да се приклучат на единиците и отишле на фронт. Ако останат живи, нема да се вратат во затвор.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП