21 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАЗелената транзиција исто така може да биде добра зделка (ИНФОГРАФИК)

Зелената транзиција исто така може да биде добра зделка (ИНФОГРАФИК)

Трилиони се фрлаат овде-онде за реализација на зелената транзиција. Една од најновите пресметки на оваа тема е на „McKinsey“, која покажува дека до 2050-та година за јаглеродна неутралност ќе бидат потребни 9,2 трилиони долари годишно, или вкупно 275 трилиони долари.

Според анализата на Гернот Вагнер за „Bloomberg“, тоа значи дека разликата помеѓу сегашните политики за декарбонизација, кои се главно, но не исклучиво средства со ниска содржина на јаглерод, и вкупната јаглеродна неутралност во 2050-та година е само 25 трилиони долари во следните 30 години, или помалку од 1 трилион долари во просек годишно.

Во исто време, извештајот на „AON“ покажува дека економската штета од неповолните климатски настани во 2021-ва година изнесува 343 милијарди долари. Трошоците од поплави, шумски пожари, урагани и други ризици лесно би можеле да бидат поголеми од оние направени за да се ограничи глобалното затоплување на 1,5 ° C до крајот на овој век, пишува „Bloomberg“.

Денес, светот троши 3,7 трилиони долари годишно на „активности со високи емисии“ – фосилни горива, рафинерии, производство на електрична енергија, производство на цемент и челик и бензински и дизел мотори. И околу 2 трилиони долари за чиста технологија и инфраструктура.

1/3 од трилиони потрошени за „валкано“ производство може да се потрошат и за активности со ниска содржина на јаглерод, како што се производство на електрична енергија од обновливи извори, електрична мобилност итн.

Гернот Вагнер пред неколку дена изјави дека климатската политика значи масивни инвестиции и промена на пазарните сили од сегашниот пат со висок јаглерод и ниска ефикасност на патека со ниска и висока ефикасност. Според него, изворот на овие средства се потрошувачите (на пример, кога цената на струјата расте), даночните обврзници (главно преку дејствување на владите) и акционерите.

Како заклучок, според економистот, извештајот на „McKinsey“ покажува дека енергетската транзиција може да доведе до повеќе инвестиции, поголем економски раст и работни места, без да се земат предвид чистата планета и подобрата технологија – сè, од нашите домови до начинот на кој се движиме, тоа изгледа како зделка.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП