четврток, 6 октомври 2022
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАТехнологија на Олимписките игри: Беџови наместо визит карти или ракување и специјални...

Технологија на Олимписките игри: Беџови наместо визит карти или ракување и специјални уреди за заштита од топлотен удар

Олимписките игри во Токио ќе бидат запаметени по многу работи. Покрај тоа што ќе се одржат една година подоцна, без гледачи и со посебни епидемиолошки мерки, тие ќе бидат обележани со специјална технологија што ќе се користи.

Така, организаторите на Олимписките игри, во соработка со групацијата Алибаба, обезбедија специјални беџови за медиумски професионалци кои ќе известуваат од Токио.

Беџовите на Alibaba Digital Cloud треба да го олеснат одржувањето на пропишаното растојание и да го заменат ракувањето и размената на визит-картички за време на случувањето. Имено, како што истакнаа за време на презентацијата, оваа алатка за носење ќе овозможи интеракција на безбеден, ефикасен и забавен начин.

Објаснија како беџовите може да се користат како дигитална визит-картичка затоа што е доволно беџот да допре друг беџ за размена на информации, да додаде друго лице во списокот со пријатели и да види нечии информации како што е бројот на нови пријатели што ги направил тој ден или бројот на чекори што ги направил.

Беџовите се дизајнирани да се носат на облека или акредитации, а во комбинација со апликацијата Cloud Pin, носителите ќе можат да споделуваат интересни податоци и на социјалните мрежи.

Специјални аларми за заштита од топлотен удар

Не се само медиумите под специјална лупа за време на Олимписките игри. И вработените кои ќе работат на обезбедување и организација добија специјални уреди кои ќе ја следат нивната физичка состојба и ќе ги предупредат доколку им се заканува топлотен удар.

Имено, температурите во Токио во текот на летото можат да бидат екстремно високи, а вработените кои ги организираат Олимписките игри ќе поминат многу време на отворено. Затоа, ќе им биде даден специјален уред дизајниран за нив, кој личи на слушно помагало и се става во увото и ги мери температурата на телото и отчукувањата на срцето во реално време. Податоците потоа се вчитуваат преку паметен телефон во клауд каде што алгоритмот проценува дали некој од корисниците е во опасност од прегревање и топлотен удар.

Доколку алгоритмот го препознае ризикот, корисникот ќе биде предупреден со аларм и на неговиот паметен телефон ќе му биде дадено совет што да прави (да пие вода, да се засолни во сенка и сл.).

Организаторите се надеваат дека ваквите дигитални технолошки решенија ќе спречат несакани настани и истовремено ќе ги заштитат волонтерите кои ќе бидат задолжени за организирање на игрите на терен.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП